Sivrisinekler neden bazı kişileri daha fazla ısırır? İşte tüm detaylar!

Yaz akşamlarının vazgeçilmezi olan açık hava eğlenceleri bir sivrisinek ısırığıyla berbat olabilir. Sivrisinekler seçtikleri hedeflere yönelirken, bazı insanlar diğerlerine göre sivrisinek ısırıklarına daha fazla maruz kalır. Bilim insanları sivrisineklerin neden belirli insanları daha çok ısırdığını ortaya çıkarmaya çalışıyor. Sivrisinekler neden belirli insanları tercih ediyor? İşte tüm detaylar...

aksam.com.tr

Sivrisinekler yumurtlamak için kana ihtiyaç duyar. Erkekler yumurtlayamadığı için ısırmaz. Dişi sinekler yumurtlayıcı tür oldukları için hepimizi rahatsız ederler.

Bilim adamları neden sivrisineklerin bazılarını daha fazla sevdiği hakkında araştırmalar yürütmektedir. Bazı insanlar sivrisineklerin sürekli hedefi haline gelirken bazılarının yanından tek bir sinek dahi geçmez. Çünkü sinekler sadece ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri kaynaklara doğru uçarlar. Peki yollarını nasıl bulurlar?

NEDEN BEN?

New Mexico Eyalet Üniversitesi'nde halk sağlığı profesörü olan Dr. Jagdish Khubchandani, "Sivrisineklerin bazı insanları daha çok ısırmasının nedeni araştırıldı. Yapılan çalışmalarda vücut kokusu, vücut rengi, cilt sıcaklığı ve dokusu, ciltte yaşayan mikroplar, hamilelik durumu, insanların soluduğu karbondioksit, alkol ve diyet türü araştırıldı. Genel olarak, çalışmalar hamile kadınların, vücut ısısı yüksek ve terli kişilerin, çeşitli cilt mikroplarının varlığının sivrisinekler tarafından daha çok tercih edilme nedeni olduğu söylenebilir.

Ancak cevap basit olmadığı belirtilirken, bazı sivrisinek türlerini çeken kimyasalların diğerlerini uzaklaştırdığı ortaya çıktı. İnsanların binlerce farklı kimyasal ürettiği belirtilirken, bu nedenle hangilerinin sivrisineklerin davranışlarını etkilediğini bulmanın kolay olmadığı ifade edildi.

KARBONDİOKSİT

Bir çalışma , hastalık taşıyan üç farklı sivrisinek türünün karbondioksit tarafından çekildiğini öne sürüyor. Ancak herkes karbondioksit bırakır, bu nedenle bu durum sivrisineklerin neden bazı insanları diğerlerinden daha fazla ısırdığını açıklayamaz.

CİLT BAKTERİLERİ

Yapılan bir çalışma sıtma taşıyan bir sivrisinek türünü araştırdı. 48 erkek üzerinde yapılan araştırmada, erkeklerin dokuzunun sivrisinekler için hedef olduğu belirtildi.

Araştırmada, insanların vücudundaki bakteri sayısı ne kadar fazla ise sivrisineklerin o kişileri daha çok tercih ettiği ortaya kondu.

KAN GRUBU

Yapılan araştırmalar A kan grubuna sahip olanların sivrisinekler tarafından daha az ısırıldığını gösterdi. 0 kan grubuna sahip insanların ise A grubuna göre iki kat daha fazla ısırıldığı ifade edildi.