Sismik izolatör fiyatları ne kadar? Sismik deprem izolatörü nedir, ne zaman takılmalı?

Sismik deprem izolatörüne ilişkin araştırmalar yapılıyor. Depremlerde binalardaki hasarı en aza indirmek amacıyla sismik deprem izolatörü kullanılması gerekiyor. Peki, Sismik deprem izolatörü nedir, ne zaman takılmalı? Sismik izolatör fiyatları ne kadar?

Sismik deprem izolatörü yoğun olarak araştırılıyor. Ülkemizde meydana gelen deprem sonrası birçok uzman sıklıkla deprem izolatörün binalarda olması gerektiğine dikkat çekiyor. Sismik deprem izolatörü nedir, ne zaman takılmalı? Sismik izolatör fiyatları ne kadar?

SİSMİK DEPREM İZOLATÖRÜ FİYATLARI NE KADAR?

4 daire toplam 5 katlı bir bina için ortalama 40 taşıyıcı kullanılıyor. Yurt dışından sağlanan izolatörün tanesi ortalama en az 6.000 dolar civarında olduğu bilinmektedir.

SİSMİK DEPREM İZOLATÖRÜ NEDİR?

Yapıda uygun olan kata veya zeminde yer alan kolonlara yerleştirilen yatay hareket eden sismik izolatörler, depremin şiddetinin azalmasına yardımcı oluyor.

Sarsıntı yoğunluğunu yüzde 80'e kadar azaltan sismik izolatörler; kimyasallar, pas, nem ya da güneş ışınları gibi yıpratıcı durumlara karşı korunaklı ve ortalama 60 yıl kullanılabiliyor.

İzolatörlerin binanın yapım aşamasında yapılacak hesapların ardından uygun yerlerinin belirlenmesi ve yerleştirilmesi gerekiyor. Bu sistemin kullanıldığı yapılarda ağırlık taşıma kapasitesi artıyor.

SİSMİK DEPREM İZOLATÖRÜ SONRADAN YAPILIR MI?

Prof. Dr. Akgün, bu sistemin, doğru yapılırsa koruma sağladığına değinerek, "Bu sistem sonradan yapılan binalara da uygulanabilir fakat maliyeti yüksek olur. Çünkü kolonlar kesilecek ve kolonların arasına konacak." ifadelerini kullandı.