Google'ın bünyesi altında çalışmalarını sürdüren DeepMind, nükleer füzyon reaktöründeki aşırı ısınmış plazmayı kontrol etmek için eğitildi. Fizikçi Dr. Arthur Turrell konuya ilişkin, "insanlık tarihinde elektriğin kullanılmaya başlanmasına benzer bir atılım" ifadelerini kullandı.
Fizikçi Dr. Arthur Turrell bu gelişmeyi, "insanlık tarihinde elektriğin kullanılmaya başlanmasına benzer bir atılım" olarak değerlendirdi.
Bunu başarmanın önündeki temel engellerden biri, reaktör içinde yüksek sıcaklıktaki plazmayı şekillendirmek ve muhafaza etmek. Bir nükleer füzyon reaktörünün içindeki sıcaklık yüz milyonlarca dereceye ulaşarak maddeyi ne katı ne sıvı ne de gaz olan bir plazma haline dönüştürür.
Ecole Polytechnique Federale de Lausanne'ın (EPFL) İsviçre Plazma Merkezi'yle (SPC) işbirliği yapan DeepMind, tokamak diye bilinen mıknatıs tabanlı bir reaktörde aşırı ısıtılmış plazmayı kontrol etmek için gelişmiş derin öğrenme araçlarını kullandı.
DeepMind'ın yapay zekası saniyede 10 bin defa 90 farklı ölçüm alarak ve manyetik alanı bu ölçümlere göre düzenleyerek plazmayı sürekli kontrol edebildi.
SPC'den bilim insanı Federico Felici, "Fakat buna rağmen kontrol sistemindeki her bir değişkenin doğru değerini belirlemek için hâlâ uzun hesaplamalara ihtiyaç duyuyoruz. DeepMind'la ortak araştırma projemiz bu aşamada devreye giriyor." dedi.