Simpsons'ların Bill Gates kehaneti asılsız çıktı...

Kehanetleriyle sık sık gündeme gelen animasyon dizi Simpsons'tan, ünlü iş adamı Bill Gates'le ilgili dikkat çeken bir kehanet iddiası gelmişti. İddiaya göre dizide, Bill Gates'e benzetilen iş insanı, Güneş ışınlarını dünya yörüngesinden saptırmayı sonunda başardığı belirtiliyordu. Ancak, iddianın asılsız olduğu ortaya çıktı.

Sık sık kehanetleriyle gündeme gelen ve yıllar öncesinden küresel olayları bildiği iddia edilen animasyon dizisi Simpsons'ların ünlü iş adamı Bill Gates'le ilgili de dikkat çeken yeni bir kehaneti ortaya atılmıştı. İddiaya göre dizide, Bill Gates'e benzetilen iş insanı, Güneş ışınlarını dünya yörüngesinden saptırmayı sonunda başardığı belirtiliyordu. Ancak iddianın teyit.org tarafından asılsız olduğu kaydedildi.

İşte Teyit.Org'un iddiaya ilişkin yaptığı o açıklama;

The Simpsons dizisinin Bill Gates'in 'güneşi karartma planını' bildiği iddiası

Bulgular

- Dizi bölümünde Bay Burns karakteri Gates'e benzetilmiyor.

- Bill Gates'in desteklediği SCoPEx deneyinin güneşi karartmak gibi bir amacı yok.

Deneyin amacı, iklim değişikliğinin etkilerini azaltmak amacıyla önerilen güneş jeomühendisliğinin ne kadar etkili olacağını ve risklerini gözlemlemek.

Herhangi bir toplumsal olayda, The Simpsons dizisinin bunu önceden bildiğine dair paylaşımlar da hemen arkasından geliyor. Dizinin "kehanetlerinde" sıra bu sefer, The Simpsons'ın Bill Gates'in güneşi karartma planını önceden tahmin ettiğinde idi.

Elbette konu Bill Gates olduğunda, komplo teorileri ve felaket senaryoları da kaçınılmaz oluyor. Dizinin altıncı sezonunun "Who Shot Mr. Burns?" (Bay Burns'ü kim vurdu?) isimli bölümünde, baş karakterlerden Homer Simpson'ın çalıştığı nükleer santralin de sahibi olan milyarder Bay Burns, tek elektrik üreticisi olmak için güneşin etrafına koruyucu bir kalkan örterek kasabayı karanlığa boğuyor.

Öncelikle, paylaşımlarda Bay Burns'ün Bill Gates'e benzetildiği yazılsa da, Bill Gates halihazırda The Simpsons dizisinde bulunan ve çeşitli bölümlerde ortaya çıkan bir karakter. Yani bu "kehanet"in zaten var olan Bill Gates karakteri yerine, kişilikleri pek benzemeyen başka bir karakter üzerinden yapılması akla yatkın görünmüyor.

The Simpsons dizisinden solda Bay Burns, sağda Bill Gates

SCoPEx deneyinin amacı dünyayı karartmak değil

Bahsi geçen bölümde Bay Burns'ün yaptıkları, Gates'in finansal olarak desteklediği ve Harvard Üniversitesi tarafından planlanan SCoPEx deneyi ile ilişkilendiriliyor.

Açılımı Stratospheric Controlled Perturbation Experiment (Kontrollü Stratosferik Pertürbasyon Deneyi) olan deneysel çalışma, bir balon aracılığıyla atmosfere kalsiyum karbonat parçacıkları bırakarak, güneş jeomühendisliğinin ne kadar etkili olacağı ve riskleri hakkında bilgi edinmeyi hedefliyor.

Güneş jeomühendisliği, iklim değişikliğinin etkilerini azaltmak amacıyla güneş radyasyonunun bir kısmını atmosferden uzaya geri yansıtmak için önerilen bir iklim mühendisliği dalı. Yani güneş jeomühendisliğinde, güneşi karartmak gibi bir amaç yok. Üstelik Bill Gates'in desteklediği ScoPEx, bir güneş jeomühendisliği projesi değil, yalnızca bu jeomühendislik dalının risklerini anlamaya yönelik bir deney.