Aksam.com.tr
Muhammed Fatih Karabulut
Yapılan yeni bir araştırmada sigara kullanımının zararları ile ilgili yeni bilgiler elde edildi. European Respiratory Journal'da yayınlanan araştırmaya göre, sigara içmenin iki nesil sonra doğan çocukların sağlığına zarar verebileceği yönünde bulgulara ulaşıldı. Yayınlanan rapor, sigara içenlerdeki "nesiller arası etkinin" olasılığına kanıt sağlıyor.
Aksam.com.tr'nin The Guardian'dan aktardığı habere göre; European Respiratory Journal'da yayınlanan bulgular, sigara içmenin iki nesil sonra doğan kişilerin sağlığına zarar verebileceğini doğruladı. Bu araştırma, nesillerarası etkinin olası varlığına dair daha fazla kanıt sağlıyor.
Araştırmada, babaları çocuklukta pasif sigara dumanına maruz kalan çocuklarda alerjik olmayan astım riskinin, babası maruz kalmayan çocuklara kıyasla %59 daha fazla olduğu gözlemlendi. Melbourne Üniversitesi'nden Jiacheng Liu, "Babalar pasif içiciliğe maruz kalırsa ve kendileri sigara içmeye devam ederse, risk% 72 daha fazla yüksek" dedi.
Çalışma, Avustralyalı, İngiliz ve Sri Lankalı araştırmacılardan oluşan bir ekip tarafından yürütüldü. Diğer bir ortak yazar olan Dr. Dinh Bui araştırmayla ilgili: "Bulgularımız, sigaranın neden olduğu hasarın sadece sigara içenler üzerinde değil, aynı zamanda çocukları ve torunları üzerinde de nasıl bir etkisi olabileceğini gösteriyor" ifadelerine yer verdi.
Bui, elde ettikleri sonuçlara göre, erkeklerin kendi çocuklarının ve torunlarının sağlığını etkileme riskini azaltmak için mümkünse sigara içmekten kaçınmaya çalışmaları gerektiğini de sözlerine ekledi.
Konuyla ilgili sağlık politikası yöneticisi Jon Foster"Bu araştırma gerçekten şok edici. Sigaranın olumsuz etkilerinin nesiller boyu sürebileceğini gösteriyor. Babaları çocukken pasif içiciliğe maruz kalmışsa, bugün doğan çocukların astım olma riskinin %59 artması gerçeği, sigara içmenin diğer insanların sağlığı üzerindeki büyük etkisini gösteriyor" dedi.
Bulgular, araştırmacıların Avustralya'da uzun süredir devam eden Tazmanya Boyuna Sağlık Çalışması kapsamında toplanan 1.689 çift babanın ve onların çocuklarının sağlığıyla ilgili ayrıntılı verilerin analizine dayanıyor.
Yayınlanan makalede: "Bulgularımız, erkek çocukları 15 yaşından önce ebeveynlerinin sigara dumanına pasif olarak maruz kaldıklarında, çocuklarında alerjik olmayan çocukluk astımı riskinin arttığını, ancak alerjik astımın olmadığını gösteriyor. 15 yaşından önce babanın sigara dumanına maruz kalması, alerjik olmayan astım için önemli bir risk faktörüdür" cümlelerine yer verildi.
Çalışmaya dahil olmayan Avrupa Solunum Derneği'nin tütün kontrol komitesi başkanı Prof Jonathan Grigg, bunun sigaranın nesiller arası riskine dair kanıtlara katkıda bulunduğunu söyledi. Sigarayı azaltmak için daha sağlam adımlar atıldığını ifade eden bakan, çocukların bu zarardan korunması gerektiğini söyledi.
Bui, sigara içmenin tetiklediği epigenetik değişikliklerin (birinin DNA dizisinin değişmediği genlerde yapılan değişiklikler), babası gençliğinde pasif içici olan çocuklarda astım riskinin önemli ölçüde artmasının en olası nedeni olduğunu söyledi.