Sıfır ve ikinci el araba fiyatları düşer mi? Yeni düzenleme yürürlüğe girdi!

Ticaret Bakanlığının ikinci el otomobil ve arazi taşıtlarının satışına yönelik düzenlemesi yürürlüğe girdi. Bakanlık tarafından hazırlanan İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre, ikinci el otomobil satışında 6 ay ve 6 bin kilometre şartı geldi. Peki, bu karar sonrası sıfır ve ikinci el araba fiyatları düşer mi?

Bugün Resmi Gazete'de yayımlanan yeni yönetmelik sonrası sıfır ve ikinci el araba fiyatları düşer mi? sorusu merak edildi. İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik gereğince sıfır araç satın alan kimseler ancak bazı koşullarda aracı elden çıkarabilecekler.

YENİ DÜZENLEME NE DİYOR?

İkinci el kara taşıtı ticaretiyle iştigal edenler, otomobil ve arazi taşıtlarının pazarlanmasını veya satışını ilk tescil tarihinden itibaren altı ay ve altı bin kilometre geçmedikçe 1/7/2023 tarihinden önce doğrudan veya dolaylı olarak yapamayacak.

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, pandeminin başından bu yana ikinci el araçta süregelen fırsatçılığın önüne geçmek için müdahalede bulunacaklarını duyurmuştu. Bakan Muş yeni düzenleme ile ilgili şu ifadeleri kullandı.

"Sıfır ikinci el araç ilanları var. Yeni araç alınıyor ve üzerine daha büyük rakam konularak satılıyor. Otomobil fiyatlarında birbirini tetikleyen durum söz konusu. Yönetmeliği hazırladık. İlk tescilden sonra şirketler, galeriler, rentacarlar için 6 ay ve 6 bin kilometreyi geçmeden aldıkları sıfır araçların satışına kısıtlama getiriyoruz."

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, söz konusu uygulama ile otomobili gerçek anlamda ihtiyacı olanların alacağını da kaydederek, "Yönetmelik yayınlandıktan sonra vatandaşın birinci elde daha fazla erişime ulaşacağını düşünüyoruz. İkinci el sıfır diye bir ilanla karşı karşıya kalmayacağız" görüşünü de paylaşmıştı.

Bu uygulama sonrası araba fiyatlarının da dengelemesi bekleniyor.

İkinci el araç yönetmeliği Resmi Gazete'de! Sıfır araç alanlar satarken bu koşullara dikkat!