Okan Kabuk
Elektrikli otomobil modelleri yaygınlaşmaya devam ediyor. Bu nedenle pek çok vatandaşın ilgisi yavaş yavaş elektrikli araba modellerine de kayabiliyor. Ancak sıfır elektrikli otomobil almayı düşünenlerin, menzili etkileyen sebeplere de dikkat etmeleri öneriliyor.
Akaryakıtlı araba modelleri ile yüzlerce kilometre yol gitmeye alışkın olan sürücüler, aynı performansı elektrikli otomobil modellerinde alıp alamayacaklarını merak edebiliyorlar. Çünkü bu durum, sıfır elektrikli araba almayı düşünenleri tedirgin edebiliyor.
Elektrikli otomobil modellerinin menzili, marka ve modele göre değişiklik gösterebiliyor. Ayrıca bu durum araçta kullanılan batarya kapasitesi ile bağlantılı da olabiliyor. Çünkü batarya, akaryakıt deposuna benzetilebiliyor. Bu nedenle depo ne kadar büyükse, alınan yakıt da o kadar fazla olabiliyor. Örneğin 10 kilovat (kW) kapasiteli bir batarya ortalama 50 kilometre gidebilirken, 70 kW olan bir batarya ortalama 500 km gidebilir.
Otomotiv firmaları elektrikli otomobil modellerinin menzillerini, genelde şarjı yüzde 100 dolu olan sıfır arabalar üzerinden gerçekleştirdikleri sürüş denemeleri ile açıklayabiliyorlar. Bu nedenle verilen rakamlar, elektrikli otomobil menzilinin cevabı niteliğinde oluyor. Ancak arabanın menziline etki eden bazı sebepler de bulunuyor. İşte söz konusu sebeplerden bazıları şu şekilde; hava şartları, yol şartları ve trafik yoğunluğu.
Hava Şartları: Yolculuk yapılırken rüzgar faktörü ve diğer hava koşulları menzile etki edebilir.
Yol Şartları: Elektrikli otomobille düz yol yerine; engebeli, eğimli ya da çakıllı yollardan gidiyorsa, menzilde değişiklik olabilir.
Trafik Yoğunluğu: Sabit hızda ilerlemek yerine dur-kalk yapılması, elektrikli otomobilin menzilinin kısalmasına neden olabilir.