SGK EYT emeklilik başvuruları ne zaman, hangi tarihte başlayacak? e-Devlet EYT başvurusu nasıl yapılır?

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) için müjdeli haberi Başkan Recep Tayyip Erdoğan verdi. Uzun yıllardır gündemden düşmeyen ve bu yıl sonunda netleşmesi beklenen EYT sürecine ilişkin ayrıntılar ve detaylar belli oldu. Peki EYT süreci ne zaman başlıyor, başvurular nereden nasıl yapılacak?

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) süreci sona eriyor. Milyonlarca vatandaşın yakından takip ettiği EYT sürecine ilişkin detayları, başvuru tarihlerini Başkan Recep Tayyip Erdoğan duyurdu. Peki EYT başvuruları ne zaman başlıyor, e devlet üzerinden başvurular nasıl yapılacak?

EYT SÜRECİNDE SON DURUM NEDİR?

Başkan Erdoğan, "2 Milyon 250 bin vatandaşımız emekli olma hakkına kavuşuyor. Herhangi bir yaş sınırı uygulanmayacaktır" dedi.

EYT HANGİ TARİHİ KAPSIYOR? EYT 1999 SONRASINI KAPSAR MI?

8 Eylül 1999 öncesi sigorta girişi olanlar EYT kapsamına giriyor. Bu tarihten sonra hizmet başlangıcı olanlar ise düzenlemeden yararlanamayacak.

EYT İÇİN PRİM GÜN SAYISI KAÇ OLMALI?

1999 öncesi işe girişi olanlardan kadınlar için 5 bin prim günü ve 20 yıl sigortalılık süresi, erkekler için 5 bin prim günü ve 25 yıl sigortalılık süresi gerekiyor.

EYT DE YAŞ SINIRI KALKTI MI?

Erdoğan`ın açıklamasına göre, emelilik hakkının kullanılması hususunda herhangi bir yaş sınırı uygulanmayacak.

KAÇ KİŞİ EMEKLİ OLACAK?

Yaklaşık 2 milyon 250 bin kişi emekli olma hakkına kavuşacak.

SSK, BAĞ-KUR, EMEKLİ SANDIĞI AYRIMI VAR MI?

Yaş şartı olmadan emekliliğe imkan sağlayan düzenleme, eski sistemdeki SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı ayrımı olmaksızın mevcut yapıdaki herkes için geçerli.

HEMEN EMEKLİ OLMAK İSTEMEYENLER NE YAPACAK?

Taşerondan kadroya alınanlardan hemen emekli olmayı tercih etmeyecekler için ayrı bir geçiş düzenlemesi hazırlanacak.

KIDEM TAZMİNATI İÇİN DESTEK VERİLECEK Mİ?

Kıdem tazminatları için işverenlere yönelik KGF destekli kredi paketi devreye alınacak.

ÇALIŞMAYA DEVAM EDENLER NE YAPACAK?

Emekli olduktan sonra sosyal güvenlik destek primi ödeyerek çalışmaya devam edecek vatandaşlar için sosyal sigorta prim teşviki getirilecek.

EYT NE ZAMAN DEVREYE GİRECEK?

Düzenlemenin Meclis'e sunulmasının ardından ocak ayında görüşülmesi bekleniyor.

EYT BAŞVURU İŞLEMLERİ NASIL OLACAK?

EYT başvuru sürecine ilişkin henüz resmi bir açıklama yapılmadı. 8 Eylül 1999 ve öncesinde sigortalı olanlar Emeklilikte Yaşa Takılanlar olarak ifade ediliyor. Kadınlar için 20, erkekler için 25 yıl hizmet şartı ve 5000 prim gün sayısının tamamlanması da koşullar arasında yer alıyor.

Emeklilik için gereken prim günü sayısına e-Devlet üzerinden erişilebiliyor. EYT'den emeklilik hakkı kazananlar, başvuruyu SGK'ya gitmeden, e-Devlet üzerinden yapabilecek.