SGK anında tespit ediyor! Çalışanına bunu yapan iş yerleri yandı! Ceza yağacak!

Milyonlarca kişi günümüzde farklı iş kollarında çalışarak alın teriyle para kazanıyor. Bazı iş yerlerinde yasalara uygun olmadığı halde maaşlar düşük gösterilebiliyor ya da sigorta girişi yapılmıyor. Bu durumda hemen SGK devreye giriyor. Hile yaptığı tespit edilen iş yerler hakkında anında tahkikat başlatılıyor ve gereken cezalar veriliyor. SGK tarafından yapılan denetimlerde bazı işletmelerin çalışanların maaşının düşük gösterilerek bordro düzenlediği ve usulsüz uygulamalara gidildiği tespit edildi.

Çalışanına bunu yapan iş yeri yandı. SGK anında tespit ediyor. Bildirim yaptığınız an ceza kesiliyor. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) bazı iş yerlerinin maaşları düşük göstermeye çalıştığını tespit etmeye devam ediyor. Bunu yapan iş yerlerine para cezası başta olmak üzere pek çok yaptırım uygulanıyor. Maaşları düşük olarak göstermeye çalışanlar hakkında hemen soruşturma başlatılıyor ve hapis cezası istemli davalar açılıyor.

TEK TEK TESPİT EDİLİYOR

Çalışanın ücretini vergi dairesi ve Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) olduğundan düşük bildiren işverenler mercek altına alındı. SGK bildirgesi kayıtlarının sorgulanmasıyla yapılan incelemelerde bazı işletmelerin düşük bordro düzenlediği, asgari ücreti vermemek için usulsüz uygulamalara gittiği belirlendi.

Fazla mesai alacaklarını asgari ücretin içine katan, asgari ücretteki artış tutarını elden geri alanlara para cezasının yanı sıra 5 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılıyor. Bordrosu usulsüz şekilde düşük gösterilen işçi de haklı fesih hakkını kullanarak tazminat talep edebiliyor.

SGK bordro üzerinden prim kaçırılmasını kayıt dışılığın bir alt başlığı olarak tanımlıyor. Bir ay çalışan bir işçinin bordroda 15 gün çalışmış gösterilmesi, ücretin düşük gösterilerek prim kaçırılması gibi kayıt dışı uygulamalara göz açtırılmıyor.

PRİME ESAS KAZANÇ ÜZERİNDEN HESAPLANIYOR

Emekli aylıkları prime esas kazançlar üzerinden hesaplanıyor. Geçtiğimiz günlerde Yargıtay bu konuda önemli bir karara imza atarak, gelirin bordroda düşük gösterilmesinin çalışan için haklı fesih sebebi oluşturacağına karar verdi.

Haklı fesih yapan işçi kıdem tazminatını alarak ayrılabiliyor. Yargıtay bir başka kararında da gerçek ücret üzerinden yatırılmayan, eksik ödenen SGK primleri nedeniyle açılan davalarda imzalı ücret bordrosunun işçiyi bağlayacağını belirtiyor.

BUNU YAPAN İŞ YERLERİ YANDI!

Bazı işverenler bordroda işçinin gerçek ücretini göstermiyor. Ücretin sadece asgari ücret kısmını bordroda göstererek üstünü işçiye elden veriyor. Bordroda ücretin düşük gösterilmesi aynı zamanda vergi kaçırılması anlamına geliyor. Özellikle şikâyet, ihbar yoluyla SGK bildirgesi kayıtlarında yapılan sorgulamalarda bazı işletmelerin usulsüz uygulamalara yöneldiği belirlendi.

Yüzde 35,6 zam ile tabloya bakan maaşını öğreniyor! 13.4 milyon emeklinin maaşı işte böyle yükselecek!

Emeklilikte son 1200 gün kuralı maaşta etkili oluyor! Bunu yapan daha yüksek maaş alacak!

En az 5 yıl şartı var! SGK taahhüt belgesi ile direkt maaş bağlıyor!

Tam 130 bin personel aranıyor! İŞKUR başvuru ekranını açtı! Kurye, kasiyer, güvenlik görevlisi...

SGK hemen maaş bağlıyor! 10 yıl sigortayla emekli olabilirsiniz! 3650 gün sigortası olan...