Şevval ayı orucu ne zaman tutulur, fazileti nedir? Şevval ayı ne zaman?

Şevval ayında tutulan orucun manevi kazancı çok büyüktür. Şevval sözlükte yükselmek ve kaldırmak anlamlarını taşır. Bu orucu tutan kişiler, tıpkı diğer oruçlarda yaşandığı gibi manevi doygunluğa erecektir. İslam dini açısından oldukça önemli olan bu ay, ibadetlerin huzurla ve istekle yapılacağı dönemlerden biridir. Şevval ayı ne zaman? Şevval ayı orucu ne zaman tutulur, fazileti nedir?

Şevval, Hicri takvime göre yılın 10. ayıdır. 1 Şevval Ramazan Bayramı'nın ilk günü iken, 3 Şevval ise bayramın son günüdür. Şevval ayı ne zaman? Şevval ayı orucu ne zaman tutulur, fazileti nedir?

ŞEVVAL AYI NE ZAMAN?

Ramazan'dan sonra Şevval ayında altı gün oruç tutmak müstehaptır. Hz. Peygamber (s.a.s.), "Kim Ramazan orucunu tutar ve ona Şevval ayından altı gün ilave ederse, sanki yılın bütününde oruç tutmuş gibi olur." (Müslim, Sıyâm, 204[1164]) buyurmuştur. Bu oruç peş peşe tutulabileceği gibi ara verilerek de tutulabilir (İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtâr, 2/435).

Şevval ayı bu sene 10 Nisan 2024 tarihinde başlıyor. Şevval ayının ilk günü Ramazan Bayramı'nın 1. günü idrak ediliyor.

Bayram namazı saat kaçta? İl il bayram namazı vakitleri | İstanbul, Ankara, İzmir bayram namazı saatleri

Şevval ayında nâfile olarak tutulan oruç, Ramazan'da tutulmayan oruçların yerine geçmez; yani Ramazan'da tutulmayan oruçların ayrıca kaza edilmesi farzdır.

Bir oruçta hem kaza hem de nâfile yerine niyet edilmesi geçerli olmadığından Şevval ayında tutulan oruçta da bunlardan yalnız birine niyet etmek gerekir.

Şevval ayında oruç tutulurken, Ramazan'da tutulamayan oruçların kazasına niyet edilirse bu oruçlar kaza orucu olarak tutulmuş olur.

ŞEVVAL AYI ORUCU FAZİLETİ VE SEVABI

Şevval ayında tutulan şevval orucunun kazandıracağı sevap neredeyse 1 sene içinde yapılan iyiliklerle eştir. Bu orucun fazileti büyüktür. Şevval orucu ve ayı hakkında hadis ve ayetler, bu ayın ne kadar bereketli ve hayırlı olduğunu tekrar kanıtlar. Bu orucu tutanların işlediği sevap, onun için büyük bir erdemdir.

"Ramazandan sonra şevval ayında da 6 gün oruç tutan, anasından doğduğu günkü gibi günahsız olur."

Hadîs-i şerîf-Taberânî

"Ramazan orucuyla şevvalde de 6 gün oruç tutan, bir yıl oruç tutmuş sayılır." İbni Mace

"Ramazan ayı orucu on aya, ramazandan sonra tutulan 6 gün oruç da iki aya mukabil olur ki, böylece bir yıl oruç tutma sevabına kavuşulur." İbni Huzeyme

"Ramazân-ı şerîf ayında oruç tutup, ardından Şevvâl ayından da altı gün daha oruç tutan, bir yıl oruç tutmuş gibi olur." Hadîs-i şerîf-Müslim

"Ramazân-ı şerîf ayında orucunu tutup, ardından Şevvâl ayında altı gün daha oruç tutan, günâhlardan, anadan doğduğu gün gibi sıyrılır, kurtulur." Hadîs-i şerîf-Taberânî

Arefe günü kılınan namazın fazileti nedir? Öğle ile ikindi arası hangi namaz kılınır, nasıl niyet edilir?

Arefe günü yapılacak ibadetler nelerdir? Arefe günü hangi zikir ve tesbihler çekilir?