Şevval ayı 2025 ne zaman başlıyor? Şevval orucu ne zaman tutulur?

Şevval ayının 2025 yılında hangi tarihlere denk geldiği konusu, Ramazan ayının bitiyor olmasıyla birlikte gündeme geldi. Şevval ayı orucu, tıpkı mübarek ramazan ayında tutulması farz olan oruç kadar faziletlidir ve sevabı büyüktür. Peki, Şevval ayı 2025 ne zaman başlıyor? Şevval orucu ne zaman tutulur? İşte Diyanet Dini günler takvimine göre 2025 Şevval ayı tarihi

Yeliz Gediman

Ramazan ayının sona ermesiyle birlikte İslam takviminde önemli bir yere sahip olan Şevval ayı başlayacak. Bu ay, hem Ramazan Bayramı'nı içinde barındırması hem de faziletli oruçlara ev sahipliği yapması açısından ayrı bir öneme sahiptir. Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (S.A.V), "Ramazan orucunu tutup ardından Şevval ayından altı gün oruç tutan kişi, bütün yılı oruç tutmuş gibi olur" (Müslim, Sıyâm, 204) buyurarak bu ibadetin ne denli sevaplı olduğunu ifade etmiştir. Peki, 2025 Şevval ayı ne zaman başlıyor? Şevval orucu ne zaman tutulur? İşte detaylar...

ŞEVVAL AYI 2025 NE ZAMAN BAŞLIYOR?

Ramazan ayının bitiyor olmasıyla birlikte bayramın ilk günlerini ifade eden Şevval ayı başlayacak.

Peygamber efendimiz Hz. Muhammed, 'Ramazanı oruçla geçirip buna şevvalden altı gün ilâve eden kimse bütün yılı oruçlu geçirmiş gibi olur' buyurmuştur.

Ramazan ayının bitmesinin ardından başlayan Şevval ayında 6 gün oruç tutmak sünnet olarak biliniyor. İşte, 2025 Şevval ayı takvimi...

Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan alınan bilgilere göre;

Şevval ayı 30 Mart 2025 Pazar günü başlıyor, 1 Nisan 2025 Salı günü ise sona eriyor.

Şevval ayının başlangıcı aynı zamanda Ramazan Bayramı'nın 1. günüdür.

01 ŞEVVAL 1446: 30 MART-2025 PAZAR RAMAZAN BAYRAMI (1. Gün)

02 ŞEVVAL 1446: 31 MART-2025 PAZARTESİ RAMAZAN BAYRAMI (2. Gün)

03 ŞEVVAL 1446: 1 NİSAN-2025 SALI RAMAZAN BAYRAMI (3. Gün)

ŞEVVAL ORUCU NEDİR, NE ZAMAN TUTULUR?

Şevval ayında tutulan altı günlük oruç, halk arasında "Şevval orucu" ya da "Altı gün oruçları" olarak bilinir. Şevval orucu peş peşe 6 gün boyunca tutulabilir. Yahut Şevval ayı boyunca tamamlanacak şekilde farklı günlerde de aralıklı olarak da tutulabilir.

Burada önemli olan, bu altı orucun Şevval ayı içerisinde tamamlanmış olmasıdır.

Ramazan'dan sonra Şevval ayında altı gün oruç tutmak müstehaptır. Hz. Peygamber (s.a.s.), "Kim Ramazan orucunu tutar ve ona Şevval ayından altı gün ilave ederse, sanki yılın bütününde oruç tutmuş gibi olur." buyurmuştur.

RAMAZAN'DA TUTULAMAYAN ORUÇLAR ŞEVVAL ORUCU NİYETİYLE TUTULABİLİR Mİ?

Şevval ayında nâfile olarak tutulan oruç, Ramazan'da tutulmayan oruçların yerine geçmez; yani Ramazan'da tutulmayan oruçların ayrıca kaza edilmesi farzdır. Bir oruçta hem kaza hem de nâfile yerine niyet edilmesi geçerli olmadığından Şevval ayında tutulan oruçta da bunlardan yalnız birine niyet etmek gerekir. Şevval ayında oruç tutulurken, Ramazan'da tutulamayan oruçların kazasına niyet edilirse bu oruçlar kaza orucu olarak tutulmuş olur.

ŞEVVAL ORUCUNA KAZA ORUÇLARIYLA BİRLİKTE NİYET EDİLEBİLİR Mİ?

Şevval ayında tutulan oruçlar nafile (sünnet) niteliğindedir. Eğer Ramazan ayında mazeret nedeniyle kaçırılan oruçlar varsa, öncelikle bunların kaza edilmesi farzdır.

Aynı anda hem kaza hem nafile oruca çift niyetle girilemez. Dolayısıyla Şevval ayında kaza orucu niyetiyle tutulan oruçlar, nafile oruç yerine geçmez.

Aynı şekilde nafile niyetiyle tutulanlar da Ramazan kazası yerine geçmez.

24 Mart 2025 bugün orucun kaçıncı günündeyiz? Ramazan'ın bitmesine kaç gün kaldı?