Senaryo gerçek oluyor! 2029'da yukarıya bak

Eyvah yukarıya bakın! Dünya, izlenme rekorları kıran Don't Look Up filmine benzer bir senaryoya hazırlanıyor.

Bilim dünyası '99943 Apophis' adlı 340 metre genişliğindeki göktaşını konuşuyor. 13 Nisan 2029'da Dünya'ya bir hayli yakın bir konumdan geçecek olan göktaşının, gezegenimize 35.700 kilometreye kadar yaklaşacağı açıklandı. Dünya'nın yörüngesindeki birçok uydu, yeryüzünden 36 bin kilometre uzaklıkta bulunuyor. Başka bir deyişle göktaşı, Dünya'yı teğet geçtiği sırada bu uydulardan daha yakın bir konumda olacak.

ÇARPARSA FACİA

Bir asteroidin Dünya'ya çarpması durumunda olası senaryoları ele alan bilim insanları olası acil durum planlarını masaya yatırdı ve bu cismin durdurulması için neler yapılabileceği üzerine planlar geliştirdi. Çalışmada görev alan ekip, varsayımsal asteroit etki senaryosuna '2021 PDC' adını verdi. Bu senaryoya göre, gezegenimize 56 milyon kilometre uzaklıkta bulunan asteroit, 6 ay içinde Dünya'ya çarpıyor. Bilim insanları böyle bir durumda asteroidin büyük bir nükleer patlama etkisi yaratacağını ve korkunç sonuçlara neden olacağı konusunda fikir birliği yaptı. Elimizdeki teknoloji ile böyle bir duruma karşı etkisiz kaldığımızın altını çizen ekip, tek çözümün çarpışma bölgesinin erkenden tahliye edilmesi olduğunu bildirdi. Bu da on milyonlarca kişinin evlerini hatta ülkelerini terk etmeleri anlamına, başka bir deyişle gezegenimizin en büyük mülteci krizi anlamına geliyor.

SENARYO GERÇEK OLUYOR

Tüm bu senaryolar, Leonardo DiCaprio ve Jennifer Lawrence'nin başrollünde olduğu ve Netflix'te yayınlanan Don't Look Up filmini anımsattı. Filmde, doktora öğrencisi Kate Dibiasky'nin laboratuvarda keşfettiği göktaşının Dünya'yı yok etmek üzere olduğunu fark ediyor. Tahmini 6 ay 14 gün içinde Dünya'ya çarpacak bu göktaşının insanlığa zarar vermemesi için profesörü Randall Mindy ile hemen hareket geçen Kate, aslında Dünya'yı bu kıyametten kurtarmaya gönüllü iki gök bilimcidir. Hikaye aslında tam olarak bu göktaşının fark edilmesinden sonra başlıyor. Bilim adamlarının korkunç uyarılarına rağmen, neredeyse kimse onu ciddiye almıyor.