Şehitlik haline getirilecek... Kurtuluş Savaşı'nın kayıp şehitleri aranıyor

Kurtuluş Savaşı'nın son şehitleri aranıyor. Kurtuluş Savaşı'nda son çatışmaların yaşandığı Bandırma Ayyıldız Tepe mevkiinde Deli Halit Paşa ve 72 askerin mezarlarının bulunması için çalışma başlatıldı.

Kurtuluş Savaşı'nda son çatışmaların yaşandığı Balıkesir'in Bandırma ilçesi Ayyıldız Tepe mevkiinde şehit olan askerlerin mezarlarının bulunması için bilimsel çalışma başlatıldı. Çalışmayla 73 şehidin defnedildiği yerlerin tespit edilmesi hedefleniyor. Bandırma Belediyesi ve Kent Konseyi'nin destekleriyle yürütülen çalışmada alanında uzman pek çok isim yer alıyor.

Şehitlerin arandığı Bandırma'da Türk birliklerine komuta eden 'Deli Halit Paşa'nın, 1922 tarihli İleri gazetesinde Atatürk'le birlikte askerleri denet- lerken çekilmiş bir fotoğrafı yer almıştı. Öte yandan şehitlerin bulunmasının ardından alanda bir şehitlik inşa edileceği belirtildi.

HALİT PAŞA BİRLİKLERİ

Birtakım bulgular nedeniyle geçen ay bölgeye geldiklerini ifade eden Dr. Selim Erdoğan, şunları söyledi: "17-18 Eylül'de, İstiklal Savaşı'nın silahlı evresinin son 2 gününde yaşanan muharebelerde şehit olmuş, Kocaeli Grubu'na, Deli Halit Paşa'nın birliklerine ait askerlerimizin yerleri olduğuna dair birtakım bulgular elde edilmişti. Bir yüzeysel ön arazi etüdü gerçekleştirdik. Bu bölgede 70'i aşkın şehidimizin olduğunu biliyoruz."