İran geleneği Şeb-i Yelda (Yelda Gecesi) ne demek? Şeb-i Yelda nedir?

İran'ın en eski geleneklerinden Şeb-i Yelda (Yelda Gecesi) kutlamaları akşam saatlerinde gerçekleştirildi. Tahran'ın birçok bölgesinde halk dün gece için özel kurulan pazarlara giderek alışveriş yaptı. İranlılar Şeb-i Yelda'nın (Yelda Gecesi) mutluluk ve bereket getirdiğine inanıyor. Peki Şeb-i Yelda nedir? İran geleneği Şeb-i Yelda (Yelda Gecesi) ne demek?

Şeb-i Yelda, İran başta olmak üzere bazı bölgelerde kutlandı. İranlılar Şeb-i Yelda kutlamalarını, asırlar öncesinden günümüze ulaşan bir gelenek olarak yaşatmaya devam ediyor. Peki Şeb-i Yelda nedir? İran geleneği Şeb-i Yelda (Yelda Gecesi) ne demek? İşte detaylar

ŞEB-İ YELDA NEDİR?

Kış mevsiminin başlangıcı olarak da kabul edilen 21 Aralık, bir başka ifadeyle kuzey yarı kürede yılın en uzun gecesi İran'da Şeb-i Yelda olarak adlandırılıyor.

İRAN GELENEĞİ ŞEB-İ YELDA (YELDA GECESİ) NE DEMEK?

İranlılar "en uzun gece" anlamına gelen Şeb-i Yelda'nın mutluluk ve bereket getirdiğine inanıyor.

İranlı aileler, Şeb-i Yelda'yı büyüklerin evinde toplanarak ve küçüklere hediyeler alarak kutluyor. Bu gece için özel olarak kurulan sofraların vazgeçilmezleri arasında nar, karpuz ve kuruyemiş yer alıyor.

Tahran'ın birçok bölgesinde bu gece için özel kurulan pazarlara giderek alışveriş yapıyor. Farklı stantların yanı sıra süslemeler ve ışıklandırmalarla donatılan festival alanında nar, karpuz ve kabak maskotları müzik eşliğinde misafirleri karşılıyor.