Sanal gözlükle sütte verim 5 litre artıyor

İneklerinden ikisine sanal gerçeklik gözlüğü takan besici İzzet Koçak, günlük ortalama süt verimini 22 litreden 27 litreye kadar çıkardı. Gözlüklerle ineklere hem rahatlatıcı müzik dinletiliyor hem de meralar gösteriliyor.

Aksaray'da büyükbaş hayvancılıkla uğraşan İzzet Koçak, Rusya'da ineklerin süt verimini artırmak için uygulanan ve olumlu sonuç alınan sanal gerçeklik gözlüğünü ineklerinde denedi, süt veriminin arttığını gözlemledi. İneklerine klasik müzik dinleten Koçak, iki ineğine de süt verimini artırmak için sanal gerçeklik gözlüğüyle yeşil meraların görüntüsünü izletiyor. İşletmesinde bulunan irili ufaklı toplam 180 büyükbaş hayvandan 100'ünün sağıldığını aktaran İzzet Koçak, şöyle konuştu: "Rusya'da ineklere sanal gerçeklik gözlüğü takılmış. Biz de denemeye karar verdik. İlk etapta iki hayvanımızda denedik. 10 gün boyunca takip ettik. Gözlük taktığımız hayvanlarda sütün hem kalitesi hem de miktarında artış olduğunu gözlemledik."

ÜRETİMİ ETKİLİYOR

Besici İzzet Koçak, çevresel koşulların ineklerin sağlığını ve süt üretimini etkilediğinin daha önce yapılan çalışmalarla kanıtlandığını ifade etti. Sanal gerçeklik gözlüğüyle ineklere yaz günü uçsuz bucaksız bir çimenliğin ortasındaymış gibi hissettirdiklerini anlatan Koçak, sözlerini şöyle sürdürdü:

TÜMÜNE TAKABİLİRİZ

"İşletmemizdeki ineklerden günlük ortalama 22 litre süt alıyoruz. Sanal gerçeklik gözlüğü taktığımız ineklere uçsuz bucaksız yeşil bir mera izlettiriyoruz. Sanal gerçeklik gözlüğü taktığım 2 ineğin süt ortalaması 27 litreye kadar çıktı. Bu gözlükler hayvanlara duygusal anlamda iyi geliyor. Hayvanların daha az stresli olduğunu gözlemledik. Bu iki durum da süt verimine yansıyor, sütün kalitesi ve miktarı artıyor. Rusya'da bir işletmede denenmiş, bunu tesadüfen sosyal medyada gördük. Biz de denemeye karar verdik. Şimdilik 2 ineğimize taktık ve artışları gözlemledik. Şu anda deneme aşamasındayız. İkinci etap olarak 10 sanal gerçeklik gözlüğü daha sipariş ettik. Eğer onlarda da başarılı olursak tüm ineklerimiz için gözlüklerimizi sipariş edeceğiz."

YEMDE MALİYETİ DÜŞÜRECEK YÖNTEM

Konya Bölgesi Hayvancılık Kooperatifler Birliği Başkanı Ali Gedikkaya, geliştirdikleri kaba yemle besleme metoduyla büyükbaş hayvancılıkta kesif yeme bağımlılığı azaltmayı hedeflediklerini söyledi. Gedikkaya, "Küçük aile işletmelerinde kaba yemle hayvan besleme üzerine bir çalışma yaptık, süt veriminde ve kalitesinde yağ oranını, proteini ve laktozu belirli bir seviyeye getirdik" dedi. Hububat hasılı, mısır, macar fiğ, yonca ve soya fasulyesi silajlarının belli oranlarda karışımıyla sütte istedikleri kaliteyi yakalamayı başardıklarını belirten Gedikkaya yaptığı açıklamada, "Süt veriminde ve kalitesinde yağ oranını, proteini ve laktozu belirli bir seviyeye getirdik. Hatta ortalama 3,6 olan yağ oranımız bazı işletmelerde 4,1'e kadar geldi" değerlendirmesinde bulundu.