Şahtı, mat oldu

Dünya şampiyonunu yenmesiyle şüpheleri üstüne çeken ABD'li satranç ustası Hans Niemann'ın, bazıları para ödüllü olan 100'den fazla çevrimiçi turnuvada hile yaptığı ortaya çıktı.

ABD'li satranç ustası Hans Niemann (19), geçen ay dünya şampiyonu Magnus Carlsen'i 500 bin dolar ödüllü turnuvada yendi. Bunun üzerine hakkında 'hile' yaptığı iddiaları ortaya atılan Niemann'ın son 4 yılda 800. sıradan dünyanın ilk 50'si arasında hızlı bir yükselişe geçmesi de şüpheleri güçlendirdi.

SAHTEKARLIĞI İTİRAF ETTİ

Hamle sürelerinin de hızlı olduğu tesit edilen Niemann, kariyeri boyunca satranç motorlarının yardımını kullanarak sadece 12 ve 16 yaşlarında hile yaptığını itiraf etti. Bunun üzerine bütün oyunları satranç platformu Chess.com tarafından analiz edildi. Wall Street Journal'ın ele geçirdiği 72 sayfalık raporda, Niemann'ın 2020'ye kadar gelen süreçte 100'den fazla online maçta kurallara aykırı olarak destek aldığı tespit edildi. Raporda, "Hans'ın yetenekli bir oyuncu olduğundan şüphemiz olmasa da, çevrimiçi sonuçlarının istatistiksel olarak sıra dışı olduğunu bildiriyoruz" dedi.

RAKİBİ BIRAKIP GİTMİŞTİ

Carlsen, Sinquefield Kupası'nın 3. turunda yenildiği Niemann'ı hile yapmakla suçlayarak turnuvadan çekilmişti.

SORUŞTURMA BAŞLATILACAK

Satranç sporunun uluslararası yönetim organı Dünya Satranç Federasyonu (FIDE) ise Niemann hakkındaki iddiaları incelemek için kendi komisyonunu toplayacağını söyledi. Öte yandan oyuncuların hangi hamleleri oynayacakları konusunda dışarıdan tavsiye almak için kıyafetlerinin bir yerine gizlenmiş bir satranç motoruyla iletişim kurmak için ayakkabılarına yerleştirilmiş titreşim tabanlı düğmeleri kullandıkları da iddialar arasında.