Sağlık Bakanlığınca güncellenen Türkiye Beslenme Rehberi'nde (TÜBER-2022) takviye gıdalara ve son dönemde yapılan sağlıksız diyetlere dikkat çekildi. Takviye gıdaların yeterli ve dengeli beslenmenin yerini tutamayacağı, ayrıca bu ürünlerin "kilo verme, sigarayı bırakma, cinsel performansı artırma" gibi ifadelerle satışa sunulamayacağı belirtildi. Rehberde probiyotik gıdalara da dikkat çekilerek "Yoğurt, kefir, sirke, zeytin gibi ürünleri içine alan fermente besinler, toksik maddeleri etkisizleştirmesi, besindeki alerjenlerin azaltılması ve vitaminler açısından besin kalitesini artırma gibi olumlu özellikler taşıyor. Ancak bu ürünler, farklı fermantasyon koşullarında yapıldığı için hepsinden aynı sağlık etkilerinin beklenmemesi gerekiyor" denildi.
POPÜLER DİYETLER TEHDİT EDİYOR
Rehberde "popüler diyetler" olarak ön plana çıkan ketojenik, aralıklı açlık, eliminasyon diyetlerinin oluşturabileceği risklere dikkat çekildi: "Hızlı ağırlık kaybı etkisi olan bu diyetler, kas kaybı ile sonuçlanıyor ve kilo kısa sürede hızla geri alınıyor. Çok düşük enerjili bu tip diyetler, baş ağrısı, konsantrasyon bozukluğu, sinirlilik, safra taşı oluşumu, saç dökülmesi, hipotansiyon yapıyor."