Samet Kaplan
Yapay zekâ, günümüzde hayatın pek çok alanında yoğun olarak kullanılmakta. Eğitim ve iş dünyasında da yaygın bir şekilde kullanılan bu teknoloji, sağlık sektöründe de önemli bir yer edinmeye hazırlanıyor. Lüksemburglu bilim insanları, yaptıkları araştırmalarda, yapay zekânın 25 saniyelik bir ses kaydını analiz ederek, şeker hastalığı hakkında bazı veriler sunduğunu belirtiyor. Lüksemburglu bilim insanlarının geliştirdiği yöntemde, ses kaydınız incelenerek tip 2 diyabet olup olmadığı anlaşılabiliyor.
Ses seviyesine göre diyabetin olup olmadığına dair veriler sunabilen yapay zekâ, sağlık alanında devrim niteliğinde bir dönemi başlatabileceği konuşuluyor.
SES KISIKLIĞI, DİYABETİN BELİRTİSİ OLABİLİR.
Uzmanlar, tip 2 diyabetin, ses kısıklığı, gerginlik ve ünlü seslerindeki değişimlere neden olabileceğini belirtiyor. Bu durum, hastalığın akciğer fonksiyonlarını etkilemesi ve ses üretiminde görevli sinirlerin zarar görmesiyle açıklanabilir.
Araştırmada, yapay zekâ algoritması, 607 kişinin ses kayıtları üzerinden test edildi. Katılımcılar, 30 saniyeden daha kısa süreyle yüksek sesle metin okudular. Yapılan testlerde, algoritma, tip 2 diyabet teşhisi konmuş erkeklerin %71'ini, kadınların ise %66'sını doğru şekilde tespit edebildi.