Şaban ayı ilk günü kandil mi? 11 Şubat Berat Kandili mi?

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın dini günler takvimine göre Şaban ayının ilk günü 11 Şuıbat 2024 gününe denk geliyor. Üç ayların ikincisi olan Şaban ayı bu pazar başlıyor. Resul-i Ekrem Efendimiz Aleyhissalatü Vesselam diğer aylara göre bu ayda daha çok ibadet ve taatte bulunurlardı. Peki, Şaban ayı ilk günü kandil midir? 11 Şubat Berat Kandili mi?

2024 yılı üç aylar başlangıç tarihi olan 1 Recep 2024 yılında 12 Ocak Cuma günü idrak edildi. Dini günler takvimine göre 10 Şubat da Recep ayının son günüdür. Mübarek üç ayların ikincisi olan Şaban ayı ise 11 Şubat itibari ile başlıyor. Müslüman alemi bugünün kandil olup olmadığını sorguluyor. Peki, Şaban ayı ilk günü kandil midir? 11 Şubat Berat Kandili mi?

ŞABAN AYININ İLK GÜNÜ KANDİL Mİ?

Şaban ayının ilk günü kandil değildir. Ancak Berat Kandili Şaban ayının içerisinde bulunmaktadır.

Şaban ayı ilk gece namazı hangi vakitte kılınır? 2,4,8 rekatlık Şaban ayı namazı ne zaman kılınır?

BERAT KANDİLİ NE ZAMAN?

Berat Kandili ise 24 Şubat 2024 tarihinde idrak edilecek.

Şaban ayı ibadetleri neler? Şaban ayı fazileti nedir?

ŞABAN AYININ ÖNEMİ NEDİR?

Şaban ayı önemi şöyle anlatılır; Resul-i Ekrem Efendimiz Aleyhissalatü Vesselam diğer aylara göre bu ayda daha çok ibadet ve taatte bulunurlardı. "Şaban benim ayımdır." "Şaban günahları temizleyendir" buyurarak kadrini yüceltirdi. Receb ayı geldiği zaman da "Allahım, Receb ve Şaban bize mübarek ve bereketli kıl" şeklinde buyururdu.

BERAT KANDİLİ NEDİR?

Kandiller ve benzeri geceler; iman, ibadet ve düşünce hayatımız bakımından kendimizi yenilememiz, geçmişimizi muhasebe etmemiz, geleceğimizi planlama ve ümitlerimizi tazelememiz için büyük bir fırsattır.

Şaban ayı orucu kaç gün tutulur?

Bu gece münasebetiyle, içimizdeki manevi duyguların sesine kulak vererek günahlarımıza tövbe etmeli, tüm Müslümanlar ve insanlık için Allah'a dua ve niyazda bulunmalıyız. Yüce Allah, bu gecede ilahi rahmetini bol bol indirmekte, rızık ve şifâ kapılarını sonuna kadar açarak, bizleri sonsuz ikramlarına davet etmektedir. Berat kandilinin aydınlattığı manevi ortam, bizlere dengeli bir hayat kurma bilinci sağlamakta, kendimizi gözden geçirme ve yenileme imkanı sunmaktadır.

Hiç şüphesiz ki Beratın en derin anlamı af ve bağışlanmadır. Sevgili Peygamberimiz (sav) bu gecede Allah'a çokça ibadet edilmesini, gündüzünde ise oruç tutulmasını tavsiye etmiş ve bu gece güneş batınca Allah Teâlâ'nın dünyaya rahmetiyle tecellî ederek fecre kadar: "Bağışlanmak dileyen yok mu, onu bağışlayayım! Rızık isteyen yok mu, ona rızık vereyim! Belâya dûçar olan yok mu, ona afiyet vereyim!.." buyurduğunu bizlere müjdelemiştir.

Bu geceyi ibadetle geçirenlere yardımcı olması amacıyla Allah tarafından yeryüzüne melekler gönderilir. Bu gecede önemli, hikmetli işlerin seçimi ve ayırımı yapılır. Bu gece bağışlanma ve af gecesidir. Allah'ın rahmetinin coştuğu gecedir. Bu gecede yapılan ibadetlerin fazileti çok büyüktür.