Mübarek Şaban ayına giriş yaptık. Bu geceyi en iyi şekilde değerlendirmek isteyenler, Şaban ayı ilk gece namazı nasıl kılınır? 2,4,8 rekatlık Şaban ayı namazı ne zaman kılınır, saat kaçta? sorularına yanıt aramaya başladı. Bu önemli günde vatandaşlar Şaban ayı ilk gece namazını kılarak, Allah'a dua edip af dileyecek.
ŞABAN AYI İLK GECE NAMAZI KILINIŞI NASIL?
Şaban ayı namazı 2 rekat kılınır. Her rekatta 1 Fatiha, 10 Ayetel Kürsi ve Ali İmran süresi 18. (Şehidallahu...) ayeti okunur. Bu namazı kılana cennette göz görmedik kulak duymadık,hiç bir beşerin kalbinden geçmeyecek nimetler verilir. Mahşer korkusundan emin olur.
Şaban ayı Rasülüllah (s.a.v.)Efendimizin ayıdır. Bu itibarla bu ayda çokça salevatı şerife okumaya gayret etmek gerekir. Yine mümkün oldukça istiğfar ve İhlâs-ı Şerîf okumalı, teheccüd ve tesbîh namazları kılmalı ve hatm-i enbiyâ yapmalıdır. Şa'bân ayı, şerefli, ulvî, berâta erdirici, ilâhî ihsâna kavuşturucu, müminlere rahmet, kâfirlere gazap olan ve ilâhî nûra nâil eden bir aydır.
Bu ayın birinci gecesinde, her rek'atte bir Fâtiha,ve zammı sure olarak da üç Âyetü'l-Kürsî okuyarak bir tesbih namazı kılınır.
Tesbih namazı dört rek'attir. Bu namazda 300 defa şu tesbih okunur:
Sübhanellahi velhamdü lillahi velaa ilaahe illallahü vellahü ekber velaa havle velaa kuvvete illaa billaahil aliyyil azıym.
Bu tesbih namaz içinde şöyle okunur:
15 kere Sübhaneke' den sonra(Fatiha'dan önce),
10 kere Zamm-ı süreden sonra,
10 kere rukuda,
10 kere rukü'den kalkınca ayakta,
10 kere birinci secde'de,
10 kere iki secde arasındaki oturmada(celsede),
10 kere ikinci secde'de
Bu birinci rek'atte okunan tesbihlerin adedi 75'tir.
İkinci rek'atte aynı sıralama ile yine 75 def'a okunur.
Üçüncü ve dördüncü rek'atler'de böyle kılınır.
Namaz bittikten sonra dua edilir.
Bu namazı şaban ayı başlangıcında özellikle zammı sure olarak 3 ayetel kürsi okuyarak kılınmalı fakat diğer kandil gecelerinde ve Ramazan'ı şerif gecelerinde ihmal etmeyip kılarak işlenen günahlardan pişmanlıkla tevbe etmelidir.
ŞABAN AYININ 15.GECESİ BERAT NAMAZI
Şaban ayının yarı gecesi olan 14.geceyi 15 'e bağlayan gece berat kandilidir.Bu gece 100 rekat hayır namazı kılınır.
Peygamber Efendimiz (s.a.v.) buyurdular:
"Her kim bu gece yüz rek'at namaz kılarsa, Allâhü Teâlâ ona yüz melek gönderir. Bunlardan otuzu ona cenneti müjdeler, otuzu cehennem azâbından emniyette olduğunu söyler, otuzu da dünyâ âfetlerini ondan geri çevirir. On melek de o kimseyi şeytanın tuzaklarından muhâfaza eder."
Bu gecede evvela bir Tesbîh Namazı kılınır. Daha sonra 100 rekatlık "Hayır namazı" kılınır.
100 rek'atlik bu namazı kılan kimse o sene ölürse, şehitlik mertebesine nâil olur. Namaza şöyle niyet edilir:
"Yâ Rabbi, niyet ettim senin rızâ-yı şerîfin için namaza. Beni afv-ı ilâhîne, feyz-i ilâhîne mazhar eyle. Kasvet-i kalbden, dünyâ ve âhiret sıkıntılarından halâs eyleyip, süedâ defterine kaydeyle."
Allâhu Ekber.
Her rek'atte Fâtiha'dan sonra 10 İhlâs-ı şerîf okunur. İki rek'atte bir selâm verilerek 100 rek'ate tamamlanır. Namazdan sonra;
Allâhü Teâlâ'nın "Hû" ism-i şerîfinin ebced hesabına göre değeri 11'dir. Resûlullah Efendimiz'in isimlerinden "Tâhâ"nın ebced hesâbıyla değeri de 14 olduğu için, aşağıdaki 11 şey 14'er adet okunur.
1. İstiğfâr: 14 kere,
2. Salevât-ı şerîfe: 14 kere,
3. Fâtiha-i şerîfe (Besmeleyle): 14 kere,
4. Ayetü'l-Kürsî (Besmeleyle): 14 kere,
5. Tevbe Sûresi'nin son 2 âyeti "Lekad câeküm..." (Besmeleyle): 14 kere,
6. 14 kere "Yâsin, Yâsin..." dedikten sonra 1 Yâsîn-i şerîf. (Yâsîn-i Şerîfte 7 zâhirî, 7 bâtınî "mübîn" vardır, böylece o da 14 olur.)
7. İhlâs-ı şerîf (Besmeleyle): 14 kere,
8. Felak Sûresi (Besmeleyle): 14 kere,
9. Nâs Sûresi (Besmeleyle): 14 kere,
10. "Sübhânellâhi ve'l-hamdü lillâhi velâ ilâhe illallâhü vallâhü ekber velâ havle velâ kuvvete illâ billâhi'l-aliyyi'l-azîm": 14 kere,
11. Salevât-ı şerîfe (Salât-ı Münciye okumak daha fazîletlidir): 14 kere okunur ve duâ edilir.