Yataktan zıpkın gibi fırlayın! Sabahları uyanmakta zorlananlara 4 hayat kurtarıcı tavsiye!

Her insan ortalama olarak yaşamının üçte birini uyuyarak geçirir. 24 saatlik zaman diliminin 8 saatinde uyulduğu göz önünde bulundurulduğunda uykunun, insan hayatında yeme içme kadar önemli bir rolü olduğu yadsınamaz bir gerçektir. Çoğu insan sabahları uyanmakta ve yataktan çıkmakta zorlanır. İşte uyku problemi yaşayanlara 5 altın tavsiye!

Aksam.com.tr

Muhammed Fatih Karabulut

Sabahları yataktan çıkamama ve zor uyanma problemi her insanın yaşadığı yaygın bir sorundur. Özellikle sonbahar ve kış aylarında karanlık sabahlara uyanmak, sıcacık yataktan çıkmak gerçekten dünyanın en zor durumlarından bir tanesidir. Uzmanlar, insanların sabahları daha kolay kalkmasını sağlayacak bazı ipuçları verdi.

Aksam.com.tr'nin İngiliz The Mirror'dan aktardığı habere göre; Bir psikolog olan Dr Lindsay Browning sabahları uyanmakta zorluk çeken kişilerin hayatını kurtaracak 5 tavsiyede bulundu. Bu tavsiyeleri uygulamak ise size kalmış... İşte sabahları yataktan zıpkın gibi fırlamanızı sağlayacak 5 tavsiye!

SABAHLARI DAHA KOLAY UYANMANIZ İÇİN TAVSİYELER

Güneşle temasa geçin

Gün ışığına maruz kalmak, insan vücuduna kesinlikle iyi gelen durumlardan bir tanesidir. Covid pandemisinden bu yana evden çalışmanın çok daha popüler hale gelmesiyle insanlar sabah işe gidip gelmedikleri için güneş ışığı alamazlar. Dr Browning, güneşin etkili olduğu saatlerde sadece hızlı bir yürüyüş yapmanın bile uyku problemleri için büyük fayda sağlayacağını söylüyor.

Güneş doğar doğmaz perdeleri ve panjurları açmak da sabahları uyanmanıza yardımcı olabilir. Dışarısı karanlık olabilir, ancak bazıları, mevsimsel duygudurum bozukluğu (SAD) olarak bilinen duruma karşı koymak için çeşitli lambalar alarak bu duruma karşı koymaya çalışır.

Bu lambalar genellikle, uyandığınızda yatak odasını yavaş yavaş aydınlatan, dışarısı karanlıkken bile gün doğumunu simüle eden bir hissiyat verir.

Kahvaltıda elma yiyin

Çoğu insan sabah uyanır uyanmaz bir fincan kahve içer. Ancak uzmanlar sabahları elma yemenin gün içinde zinde kalmaya yardımcı olduğunu düşünüyor.

StressNoMore'un genel müdürü Stephanie Taylor elma tüketimiyle ilgili: "Yaklaşık 13 gr doğal şeker içeren elma araştırmalara göre vücut üzerinde kahveye benzer bir etki sağlar. Elmanın doğal glikozu yavaş sindirilir. Bu da sizi daha uyanık hissettirir. Sadece bu değil, kafeinden farklı olarak, bir kez yenildiğinde sarsıntı veya enerji düşüşü olmaz." ifadelerine yer verdi.

Uykunuz bir rutin haline getirin

Hem soğuk aylarda hem de tüm yıl boyunca iyi bir gece uykusuna yardımcı olabilecek düzenli alışkanlıklar vardır. Her gün aynı saatte yatmak ve kalkmak, egzersiz seviyelerini artırmak ve cep telefonu ve bilgisayar ekranlarından gece detoksu yapmak, kendinizi daha iyi bir gece uykusuna hazırlamanın yollarıdır. Dr Browning, yatmadan beş ila yedi saat önce kafein alımını durdurmayı öneriyor. Buna çikolata, çay ve kahve tüketimi de dahil.

Günlük tutun

Dr Browning'e göre günü kağıda dökmek ve uykudan önce "beyin boşaltmak" zihni yok etmenin iyi yolu olabilir. Ancak bu, eski moda bir şekilde, bir kağıt ve kalemle yapılmalıdır. Günün son saatlerinde bir günlük yazmak, uykuya dalmaya çalışırken beyninizin aşırı yüklenmesini önlemek için zihin boşaltmaya yardımcı olmanın harika bir yoludur.

"Gün boyunca sizi rahatsız eden düşünceleri, soruları ve fikirleri bir günlüğe yazın. Bu size yardımcı olacaktır. Bu düşünceleri kafandan atmak ve dinlendirici bir gece yaşamak için ideal bir aktivitedir."