Sabah namazı kazası öğle namazından sonra kılınır mı? Sabah namazı kazası ne zaman kılınır?

Sabah namazının önemine işaret eden birçok ayet-i kerime ve hadis-i şerif bulunmaktadır. Çeşitli sebeplerle sabah namazını kaçıranlar, Sabah namazının kazasının kılınabileceği vakitleri sorguluyor. İmsak vakti girdikten sonra sabah namazı kılınabilir. Sabah namazının vakti öğle namazının vakti girince çıkar. Peki Sabah namazı kazası ne zaman kılınır? Sabah namazı kazası öğle namazından sonra kılınır mı? İşte konu hakkında merak edilen soruların cevapları

Sabah namazı kazasının ne zaman kılınabileceği konusu, vaktinde ibadetini eda edemeyen Müslümanlar tarafından sorgulanıyor. Sabah namazı, imsak vaktinde okunan ezandan itibaren güneş vaktine kadar (imsak saati ile güneş doğum saati arasında) kılınabilmektedir. Peki Sabah namazı kazası öğle namazından sonra kılınır mı? İşte sabah namazı kazasının kılınabileceği vakitler

SABAH NAMAZI KAZASI NE ZAMAN KILINIR?

Sabah namazı farzının kazası için en doğru olan vakit; güneş doğduktan 45 dakika sonra başlamakta olup öğle vakti saatine 45 dakika kala sona erer.

Sabah namazı imsak vaktinde okunan ezandan itibaren güneş vaktine kadar (imsak saati ile güneş doğum saati arasında) kılınabilmektedir. Ancak sabah namazının güneş doğmadan önce kılınması gerekmektedir. Sabah namazının imsaktan 30-40 dakika sonra kılınması önerilmiştir.

Bu süre aralığında sabah namazı kazası sünneti ve farzı ile kaza edilerek kılınabilir. Bunun sebebi ise sabah namazının sünnetinin kazasının da farz hükmünde olmasıdır. Ancak bu sure aralığı içinde değil de başka bir zamanda aralığı içinde sabah namazı kazası kılınırsa sabah namazının sadece farzı kaza edilir.

Sabah namazının vakti imsakla girer, güneşin doğmasıyla biter. Sabah namazını zamanında kılamayan kişi güneşin doğmasından ve kerahat vaktinin çıkmasından sonra, Öğle vakti kerahat girmeden önce kılabilirse hem sünnetini hem de farzını kaza eder.

SABAH NAMAZI KAZASI ÖĞLE NAMAZINDAN SONRA KILINIR MI?

Sabah namazı kazası yalnızca kerahat vakitlerinde kılınmaz. Kaçırılan farz namazları herhangi bir vakit namazından sonra-önce kılınabilir.

Kaza namazı kılmanın belirli bir vakti yoktur. Sabah namazı kazası öğle namazından sonra da kılınabilir.

Kerâhat vakitler haricinde her zaman kaza namazı kılınabilir. Kerahat vakitleri; Güneş doğduktan 45 dakika sonra ve güneş batmadan 45 dakika önceki vakitlerdir.

GEÇ KILINAN SABAH NAMAZINA NASIL NİYET EDİLİR?

Kaza edilecek sabah namazının farzı kılmaya niyet edilirken "Allah rızası için vaktine yetişip de kılamadığım ilk sabah namazının farzına" ya da "Allah rızası için son sabah namazımın farzının kılmaya niyet ettim." denir.