Hürriyet
Rusya Devlet Başkanı Putin, Ukrayna işgaliyle ilgili niyetlerini açıkça ortaya koydu ve bu ülke üzerinde gerçekleştirmek istediği şeyleri müzakere masasına da taşıdı. Ancak birçok uzmana göre Putin'in başlattığı bu savaş Ukrayna ile sınırlı kalmayacak. Siyasi analizciler Rus liderin hedefinin NATO ve AB'yi sadece kendi sınırlarından değil komşularının etrafından da kovmak istiyor ve bu uğurdaki nihai hedefi Ukrayna'dan sonra diğer Doğu Avrupa ülkelerine saldırmak.
KİLİT NOKTA: AYRILIKÇI TRANSNİSTRİA
Moldova'nın doğusundaki Rus yanlısı bölge Transnistria, bu korkuları tetikleyen yegâne faktörlerden biri. İstihbarat birimleri buradaki birliklerin Rus birliklerine katılarak ülkenin olası işgaline destek vermesinden korkuyor.
Batılı kaynaklar Rusya'nın tıpkı Ukrayna'nın doğusunda olduğu gibi Moldova'da da sahte bayrak operasyonu (savaş esnasında bir ülkenin kendi dışındaki bir bayrağı kullanarak başka bir ülkeyi savaşa çekmeyi hedefleyen askeri operasyon) düzenleyebileceğini düşünüyor.
PUTİN, RUS YANLISI HÜKÜMET PEŞİNDE
Moldova, Rusça konuşan büyük bir nüfusa sahip. Bu kişilerin Rus hükümeti tarafından Moldova hükümetine karşı protestolara kışkırtılması, Moldova'nın Avrupa yanlısı hükümetinin Moskova tarafından düşürülmeye çalışılması gibi ihtimaller Rusya'nın izleyebileceği yollardan öne çıkanlar olarak görünüyor.
Moldova Dışişleri Bakanı Nicu Popescu, ülkesinin bu tehditler karşısında hazırlıklar başladığını kabul ediyor. Ve yukarıda bahsedilen ihtimallerin hiçbiri görmezden gelinmiyor.
Üstelik Moldova'nın Ukrayna'nın gösterdiği direnci gösteremeyeceği bir gerçek; ülkenin ordusu sadece 3 bin 500 kişilik ve savunma bütçesi de çok kısıtlı. Ukrayna işgali başladığından beri Moldova'nın birincil hedefi sınır muhafızlarını güçlendirmeye çalışmak oldu.
Moskova'dan yıllardır destek gördüğü bilinen bu bölgenin tıpkı Luhansk ve Donetsk gibi Rusya'dan gelebilecek destek talebine olumlu cevap vermesi bekleniyor.
Üstelik Moldova, Ukrayna'nın batıdaki komşuları arasındaki en kırılgan konumdaki ülke. Ukrayna'dan kaçan 163 bin kişiyi ülkeye kabul eden Moldova, bu sayının Odesa'ya saldırı durumunda kat kat artmasını bekliyor.
Moldova Dışişleri Bakanı Nicu Popescu, şimdiden nüfuslarının yüzde 2'den fazla arttığını, bunun İngiltere'ye uyarlanması durumunda rakamın bir milyon 200 bin gibi düşünülebileceğini söylüyor ve sistemlerinin şimdiden çok zorlanmaya başladığını ekliyor.
24 Şubat'ta acil durum ilan eden ülke şimdiden gıda ithalatını sınırlandırdı, hava sahasını kapattı ve Ukrayna – Transnistria sınırlarındaki güçlerini arttırdı.
Avrupa'nın en fakir ülkelerinden biri olan Moldova'da Ukraynalı mültecilerin kalıcı olamayacağı konuşuluyor. Ülkeye giren 100 bin civarındaki Ukraynalı çoktan Romanya'ya geçmiş ve AB'ye yaklaşmış durumda.