Robot avukata ruhsat davası! Hukuk firmasıyla mahkemelik

Uygulama üzerinden danışmanlık yapan avukat robot DoNotPay, mahkemelik oldu. Bir hukuk firması, diplomasız ve ruhsatsız çalışan yapay zekaya dava açtı.

ABD'de hukuk firması Edelson, uygulama üzerinden danışmanlık hizmeti veren DoNotPay adlı robot avukatı mahkemeye verdi. Gerekçe ise robotun hukuk diploması ve avukatlık ruhsatı olmadan hukuki danışmanlık yapması. Kendisini 'dünyanın ilk robot avukatı' olarak tanımlayan DoNotPay, yetersiz bilgilerle yanlış tavsiyelerde bulunmak ve insanları yanlış yönlendirmekle suçlanıyor.

ABARTILI VAATLER

Robotun herhangi bir avukat tarafından denetlenmediği iddia edildi. Uygulamanın müşterilere abartılı vaatlerde bulunarak aldattığı öne sürüldü. DoNotPay'i kullanan Jonathan Faridian'in hukuki açıdan yetersiz hizmet aldığı da belirtildi. 8 yıl önce Joshua Browder'ın kurduğu DoNotPay, yapay zekayla eğitilerek hukuk danışmanlığı veren robot avukatların en ünlüsü.

DoNotPay, uygulama üzerinden hukuki sorunların çözümünde yol gösteriyor.

BARO SINAVINDA YÜZDE 10'A GİRDİ

Teknoloji firması OpenAI, GPT-4 adlı yeni dil çeviri sürümünü tanıttı. Sistemin bir önceki GPT-3.5'ten daha yetenekli olduğu belirtildi. GPT-3.5'in başarısıyla ilgili de sistemin simüle edilmiş bir baro sınavında ilk yüzde 10'a girdiği, insanların yüzde 90'ından daha iyi performans gösterdiği bildirildi.

TÜKETİCİYİ HİLEYE YÖNLENDİRİYOR

DoNotPay daha önce de müşterilerin park cezalarından kurtulmalarına, kablo şirketlerinden para talep etmelerine ve diğer düşük dereceli yasal ve tüketici hilelerine yönlendirmekle gündeme gelmişti.