Resmen yasaklandı! O tarihten sonra doğanlar asla sigara kullanamayacak!

Yeni Zelanda'da ilginç bir karara imza atıldı. Yeni Zelanda parlamentosu tarafından onaylanan yasa doğrultusunda 1 Ocak 20019 ve sonrası tarihlerde doğan kişilerin yasal olarak sigara satın alması yasaklandı. Ayrıca ülkede önümüzdeki günlerde sigara ve tütün ürünlerinde satışın zorlaştırılacağı ve fiyatların artırılacağı konuşuluyor.

Aksam.com.tr

Muhammed Fatih Karabulut

Yeni Zelanda tüm Dünya'ya örnek olacak nitelikte bir karar aldı. Yeni neslin daha sağlıklı büyümesi ve sigara gibi kötü alışkanlıklar edinmesini zorlaştırmak amacıyla Yeni Zelanda'da 2008'den sonra doğanların sigara satın alması yasaklandı. Bu kararın tüm Dünya'da örnek teşkil edilecek bir hamle olduğu söyleniyor.

O TARİHTEN SONRA DOĞANLARA SİGARA SATILMAYACAK

The Guardian'ın haberine göre; Yeni Zelanda, gelecek nesillerin sigarayı kullanımını yasaklamak için dünyada bir ilk olan mevzuatı yürürlüğe soktu. Ülkede 14 yaş ve altındakilerin yasal olarak sigara satın almasını engellemek amacıyla yaş sınırı getirildi.

Sağlık Bakanı Yardımcısı Ayesha Verrall yasanın kabulü sırasında: "Binlerce insan daha uzun, daha sağlıklı yaşayacak ve sağlık sistemi, çok sayıda kanser türü gibi sigaranın neden olduğu hastalıkları tedavi etmeye gerek kalmaması nedeniyle 5 milyar dolar daha iyi durumda olacak. , kalp krizleri, felçler, ampütasyonlar azalacak" ifadelerine yer verdi.

Yeni Zelanda'nın dünyada her yıl artan sigara içme yaşını uygulayan ve 1 Ocak 2009'da veya sonrasında doğan hiç kimseye tütün satılamayacağını garanti eden ilk ülke olduğuna inanılıyor.

SİGARA SATIŞINI ZORLAŞTIRACAK

Tütün ürünlerindeki yasal nikotin miktarını önemli ölçüde azaltmak ve bunları köşe dükkanları ve süpermarketler yerine yalnızca özel tütün mağazalarında satılmaya zorlamak da dahil olmak üzere, sigara içmeyi daha az erişilebilir hale getirmek için başka önlemler de alınacak. Yasal olarak sigara satmasına izin verilen mağaza sayısı, ülke çapında 6.000'den sadece 600'e, mevcut seviyelerinin onda birine düşürülecek.