Resmen duyuruldu! F-16 anlaşması sonrası bir anlaşma daha geliyor

Dünyada artan gerilim ülkeleri savunma alanında yatırım yapmaya itiyor. Deniz savunmasını güçlendirmek isteyen Arjantin'den yeni bir hamle geldi. Yakın zamanda F-16 anlaşması imzalayan Güney Amerika ülkesi, Norveç'in kapısını P-3C Orion için çalacak. F-16 avcı uçağıyla ülke savunmasına güç katmak isteyen Arjantin böylelikle iki büyük anlaşma imzalamış olacak.

aksam.com.tr

Rusya-Ukrayna savaşı ve Çin-Tayvan geriliminin etkisi altında dünyada savaş çanları hızla çalmaya başladı. Savunma sistemlerini güçlendirmek isteyen ülkeler yatırımlarına hız verdi. Son olarak Arjantin'den yeni bir hamle geldi. Yakın zamanda F-16 alımı için anlaşan Güney Amerika ülkesi deniz savunması için P-3 Orion alacak. F-16 ile hava savunmasını sağlayacak olan ülke deniz sınırlarını P-3 Orion ile koruyacak.

F-16'LAR GELMEDEN GELECEK

Arjantin, denizaltı savunması ve deniz gözetleme yeteneğini kaybettikten dört yıl sonra yeni bir adım atıyor. Güney Amerika ülkesi Lockheed Martin tarafından üretilen P-3 Orion deniz gözetleme uçağı için Norveç ile yeni bir anlaşma imzalamayı planlıyor.

Altmış yılı aşkın hizmetin ardından Norveç Kraliyet Hava Kuvvetleri'nin P-3 Orion deniz gözetleme uçağını Haziran 2023'te emekliye ayırdığı biliniyor. Uzmanlar, P-3 Orion'u, dört adet Allison T56-A-14 ile donatılmış, karada konuşlu, uzun menzilli bir uçak olarak tanımlıyor. Motorlarının uzun sürede havada kalmayı sağlaması yüksek irtifada keşif görevlerinin desteklenmesini sağlıyor.

Arjantin ve Norveç 4 adet uçağın tedarikine ilişkin resmi anlaşmayı kısa sürede imzalaması bekleniyor.

Bu anlaşma Arjantin için ABD tarafından yakın zamanda kabul edilen F-16 anlaşmasının ardından ikinci büyük savunma anlaşması olacak.

Yapılan uçak alımı anlaşmasıyla birlikte Arjantin deniz savunmasında önemli bir hamle yapmış olacak. Bu anlaşmanın yaklaşık 67 milyon dolara mal olması beklenirken, kullanımdan kaldırılan Norveç uçakları ilk olarak ABD'ye gönderilecek.

F-16'LAR ARJANTİN'E GİDECEK

ABD'li yetkili Mira Resnick, ABD Dışişleri Bakanlığı'nın F-16 uçağının Norveç'ten Arjantin'e nakledilmesine ilişkin onayını iletti. Resnick, "Transfer, yakın savunma bağlarımızı ve Arjantin'in hava kuvvetleri modernizasyon çabalarına olan kararlı desteğimizi bir kez daha teyit ediyor" dedi.