Regaib Kandili ne zaman? Regaib Kandilinde ne olmuştur? Diyanet 2024 kandil tarihleri

Diyanet 2024 kandil günleri takvimine göre Üç aylar olarak bilinen hicri ayların başlaması ile kandiller de ardı ardına idrak edilecek. Üç ayların ilki olan Receb ayının ilk manevi günü olan Regaip Kandili'ne sayılı gün kaldı. 2024'ün ilk kandili ise Regaip Kandili olacak. Peki Regaib kandili ne zaman? Regaib Kandilinde ne olmuştur? İşte Diyanet 2024 kandil tarihleri

Regaip Kandili 2024, üç ayların başlamasına kısa süre kala gündeme geldi. Receb ayının ilk manevi günü olan Regaip Kandili, üç ayların başlamasından 1 gün sonra idrak edilir. Hz. Muhammed (S.A.V), bir Hadis-i şerifinde 'Recep'in ilk Cuma gecesinden gafil olmayasınız. Zira o gece, meleklerin 'Regâib' ismini verdikleri gecedir.' buyurmuştur. Peki Regaib Kandili ne zaman 2024? İşte Diyanet dini günler takvimine göre 2024 Regaib Kandili tarihi

REGAİB KANDİLİ NE ZAMAN?

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yayımlanan 2024 Dini Günler takvimine göre; 2024 yılının ilk kandili olan Regaib Kandili 11 Ocak Perşembe akşamı gerçekleşecek.

Regaip Kandili, Hicri takvime göre yedinci ay olan recebin ilk perşembesini cumaya bağlayan geceye idrak edilecek.

DİYANET 2024 KANDİL TARİHLERİ

11 Ocak Perşembe: Regaib Kandili

12 Ocak Cuma: Üç Ayların Başlangıcı

6 Şubat Salı: Mirac Kandili

24 Şubat Cumartesi: Berat Kandili

5 Nisan Cuma: Kadir Gecesi

14 Eylül Cumartesi: Mevlid Kandili

REGAİP KANDİLİNDE NE OLMUŞTUR?

Kandiller zincirinin ilk halkası olan Regaip Kandilindeki "Regâip" kelimesi, Arapça bir kelime olan "re-ğa-be" kökünden gelmektedir. "re-ğabe", kelime olarak, elde edilmesi arzu edilen değerler, herhangi bir şeyi istemek, arzulamak, ona karşı meyletmek ve onu elde etmek için çaba sarf etmek demektir. "Reğîb" kelimesi ise, "reğabe"den türemiş olan bir isimdir ve kendisine rağbet edilen, arzulanan, talep edilen şey demektir. Müennesi, " reğîbe"dir. "Reğîbe"nin çoğulu da "reğâib" dir.

Regaib kandilinin, Rasulullah Efendimizin babası Hz. Abdullah'ın evlendiği gece olduğu iddia edilir.

İslam Ansiklopedisinde yer alan bilgilere göre; Regaib gecesi, Kur'an'da saygı gösterilmesi istenen ve hadislerde; gün belirtilmeden oruç tutulması tavsiye edilen haram aylardan receb ayında bulunmakla birlikte özellikle tasavvufî eserlerde yer alan, Hz. Peygamber'in Regaib gecesinde ana rahmine düştüğü, receb ayının ilk perşembe günü oruç tutup gecesinde Regaib namazı adıyla bir namaz kılmanın sevap olduğu ve bu gecenin birçok faziletinin bulunduğu yönündeki rivayetlerin asılsız olduğu hadis alimlerince belirtilmiştir.