Orucu en son hangi şehir açar 2024? Ramazan'da en geç iftar yapan iller hangileri?

On bir ayın sultanı Ramazan, 11 Mart Pazartesi günü başlıyor. Ramazan orucu Türkiye'de birçok ilde farklı saatlerde açılıyor. Bu yıl Ramazanın ilk günü Türkiye'deki en uzun ve en kısa oruç arasındaki fark 3 dakika olacak. Diyanet'in belirlediği 2024 Ramazan İmsakiyesine göre Ramazanın ilk günü 6 ilde 13 saat 23 dakika ile en uzun, 12 ilde ise 13 saat 20 dakika ile en kısa oruç tutulacak. Peki Orucu en son hangi şehir açar? İşte orucu en son açan ve en geç iftar yapan iller

Ramazanda en geç iftar yapan iller, 11 ayın sultanı Ramazan'ın başlamasıyla birlikte merak konusu oldu. Ramazan ayında orucu en son açan şehirler Batıda yer alanlardır. Marmara ve Ege Bölgesinde güneş daha geç battığı için orucu son açan şehir coğrafi konumundan dolayı iftarın en geç yapıldığı ildir. Buna göre Orucu en son hangi şehir açar 2024? İşte Ramazan'da en geç iftar yapan iller

ORUCU EN SON HANGİ ŞEHİR AÇAR 2024?

Ramazan ayı, Müslümanlar tarafından sevinçle karşılanıyor. Ramazan orucu Türkiye'de birçok ilde farklı saatlerde sahur ve iftar vakitlerine göre ayarlanıyor. Türkiye'de coğrafi konumundan dolayı her ilde iftar saatleri ve oruç süresi illere göre dakika bazında farklılık gösterebiliyor. Orucu son açan şehirler batıda yer almaktadır. İşte Ramazan'da en geç iftar yapan iller

Geçen yıl ramazanın ilk günü Sinop'ta 13 saat 56 dakikayla en uzun oruç tutulurken, en kısa süreli oruç 13 saat 47 dakikayla Adana, Hatay, Kilis, Mersin ve Şanlıurfa'da tutuldu. Geçen yıl 9 dakika olan Türkiye'deki en uzun ile en kısa oruç arasındaki fark bu yıl 3 dakikaya indi.

Ramazanın ilk günü olan 11 Mart Pazartesi ilk imsak Iğdır'da saat 04.52'de, son imsak ise Çanakkale'de saat 06.02'de olacak.

İlk iftar 18.13'te Iğdır'da, son iftar 19.24'te Çanakkale'de yapılacak.

En uzun oruç 13 saat 23 dakika ile; Artvin, Kastamonu, Kırklareli, Samsun, Zonguldak ve Sinop'ta tutulacak. En kısa oruç ise 13 saat 20 dakika ile; Adana, Antalya, Gaziantep, Hakkari, Hatay, İzmir, Kilis, Mardin, Muğla, Şanlıurfa, Şırnak ve Van'da tutulacak.

İlk gün bazı şehirlerdeki oruç tutma süreleri 21 Mart'taki ekinokstan kaynaklı aynı olacak. 21 Mart ekinoksunda gündüz ve gece süreleri ekvatorda eşit olmaktadır. Bu nedenle ramazan ayının ilk günü olan 11 Mart'ta Hatay'da oruç tutma süresi 13 saat 20 dakikayken Sinop'ta 13 saat 23 dakika olacak.

RAMAZAN'DA EN GEÇ İFTAR YAPAN İLLER

Güneşin batış ve doğuş zamanına göre belirlenen iftar ve sahur vakitleri, her şehirde değişiklik göstermektedir.

Doğu illerinden batı illere doğru gidildiğinde orucun açıldığı saatler artmaktadır. Dolayısıyla ülkemizde orucu ilk açan şehirler, doğuda yer alırken, orucu son açan şehirler ise batıda yer almaktadır.

En erken orucu açan şehir muhakkak ki doğuda yer almaktadır. Doğu Anadolu Bölgesinde güneş daha erken battığı için orucu ilk açan şehir coğrafi konumundan dolayı iftarın en erken yapıldığı ildir.

Ramazanın son günü olan 9 Nisan'da ilk iftarın Hakkari'de saat 18.42'de, son iftarın ise Edirne'de 19.55'te yapılacak. Ramazanın son günü Sinop'ta 14 saat 51 dakikayla en uzun, Hatay'da ise 14 saat 30 dakikayla en kısa süreyle oruç tutulacak.

Türkiye'de ramazan ayının ilk gününde en geç iftar Çanakkale ve Edirne'de açılacak. En uzun oruç 13 saat 25 dakikayla Sinop'ta tutulacak.

21 Mart'taki ekinokstan sonra gündüzlerin geceden daha uzun olmasından kaynaklı Ramazanın son gününde ekinokstan 20 gün uzaklaşıldığı için en uzun ve kısa oruç tutan şehirler tekrar Sinop ve Hatay olacak.

11 Mart Pazartesi günü saat 05.25'te imsak vakti ile oruca başlayacak Sinoplular, akşam 18.48'de oruçlarını açacak.