Ramazan hatmine başlarken nasıl niyet edilir? Hatime başlamadan önce ne okunur?

Ramazan ayında Kur'an-ı Kerim okumak mustehaptır. Ramazan hatmine başlarken nasıl niyet edilir, hangi dua okunur? soruları, bu ayda mukabele yapacak olan Müslümanlar tarafından merak ediliyor. Allah C.C, Ramazan ayında okunan Kur'an ı Kerim'in bir harfine on sevap verir. Peki, Ramazan hatmine başlarken nasıl niyet edilir? Hatime başlamadan önce ne okunur?

Yeliz Gediman

Ramazan ayında ibadetlerine ağırlık veren Müslümanlar, Kur'an okunmaya başlaman önce dua edilmesi faziletli olduğundan Mukabeleye nasıl başlanır, Mukabeleye başlamadan önce hangi dua okunur? Sorularına yanıt arıyor. Yeryüzünde, okunmasıyla daha faziletli olan ikinci bir kitap yoktur. Ramazan ayında Kur'ân-ı Kerîm'i mukâbele tarzında tilâvet etmek ve yapılan tilâveti takip etmek Hz. Resûlullah'ın (asm) ve Hz. Cebrâil'in (as) amelinden; Allah Resûlünün sünnetindendir.

Kur'an-ı Kerim'i okumak, kulun Allah'ın rahmetine erişmesine vesile olur. Kur'an'ı hatmetmek, Kur'an-ı Kerim'i baştan sona eksiksiz bir şekilde okumayı ve tamamlamayı ifade eder.

Hatime başlamadan önce niyet edilir, tamamlandıktan sonra ise dualarla hatim duası yapılır.

Peki, Ramazan hatmine başlarken nasıl niyet edilir? Hatime başlamadan önce ne okunur? İşte hatme başlamadan önce okunacak dualar

RAMAZAN HATMİNE BAŞLARKEN NASIL NİYET EDİLİR?

Hatime başlarken niyet etmek uygundur. Bu niyetin şekli ve nasıl yapılacağı ile ilgili dini kaynaklarda herhangi bir bilgi yoktur. Fakat "niyet ettim Allah rızası için Kuran'ı hatmetmeye" gibi bir niyetle Kuran hatmine başlanabilir.

HATİME BAŞLAMADAN ÖNCE NE OKUNUR?

Hatimden önce üç İhlas suresi okunur ve arkasından tekbir getirilir. "Allahu ekber Allahu ekber, lâ ilâhe illallahu vallahu ekber, Allahu ekber ve lillahil hamd" denir.

Daha sonra Felak suresi okunup aynı tekbir getirilir.

Sonra Nas suresi okunarak tekbir getirilir.

En son Fatiha suresi ve Elif lam mim (Bakara'nın ilk sayfası) okunur ve arkasından hatim duası okunarak en sonunda yine Fatiha okunarak bitirilir.

Ramazan ayında Kur'ân-ı Kerîm'i mukâbele tarzında tilâvet etmek ve yapılan tilâveti takip etmek Hz. Resûlullah'ın (asm) ve Hz. Cebrâil'in (as) amelinden; Allah Resûlünün (asm) sünnetindendir.

Mukabele, Kur'an tarihi ile ilgili bir terim olup temeli asr-ı saadete, Peygamber efendimizin mutlu asrına dayanmaktadır.

Mukabele; karşılaştırma, yüzleştirme, karşılık verme; aralarındaki farkı ortaya çıkarmak için metinleri mukayese etme; Ramazanda hafızların cemaat huzurunda Kur'an okumaları anlamına gelir.Mukabele Peygamber Efendimizin sünnetlerindendir.

Bilindiği gibi Hazret-i Cebrâil (as) her Ramazan ayında Resûl-i Ekrem Efendimiz'e (asm) gelir ve Kur'ân-ı Kerîm'in o âna kadar nâzil olan âyetlerini baştan sona, karşılıklı, mukabele tarzında okurlardı.

Mukabeleye baştan sona iştirak etmekte İnşaallah hatim sevabı vardır.