Rahip çocuk istismarından tutuklandı: Mağdur sayısı şok etti

Avustralyalı bir rahip, çocuklara cinsel istismarda bulunmaktan tutuklanmıştı. Son olarak 72. kurbanı da mahkemeye başvurup rahipten şikayetçi olunca daha önce aldığı 40 yıllık hapis cezasına 12 ay daha eklendi.

Aksam.com.tr

89 yaşındaki Gerald Ridsdale, 1961-1988 yılları arasında kendi eyaleti Victoria'daki kilise ve okullarda Roma Katolik rahibi olarak görev yaptığı sırada çocukları taciz ettiği gerekçesiyle 1994 yılından bu yana cezaevinde bulunuyordu.

Ballarat Sulh Ceza Mahkemesinde, 1987 yılında Horsham'daki bir Katolik okulunda çalışırken 13 yaşındaki bir çocuğa uygunsuz bir şekilde cinsel istismarda bulunduğu suçunu kabul etmesinin ardından bir yıl daha hapis cezasına çarptırıldı.

Aksam.com.tr'nin The Sun'dan çevirdiği habere göre, bu rahibin çocuk istismarından aldığı 193. mahkumiyetti.

Rahip, mahkemeye hastanedeki hapishane yatağından video bağlantısıyla katılırken duruşma boyunca gözlerini kapalı tuttu.

Kardinal de aynı suçtan hapis yatmıştı

Yargıç Hugh Radford, Ridsdale'e görevinin güven duygusu aşılamak olan bir konumda olduğunu belirtip rahibin bu davranışı işini su istimal etmek olarak değerlendirdi.

Ridsdale'in şartlı tahliyeye hak kazanabilmesi için 40 yıllık cezasının en az 33 yıl altı ayını hapishanede geçirmesi gerekiyor.

Yargıç rahibe: "Muhtemelen gözaltında öleceksin'' derken sürekli yeni kurbanlar çıkmasından dolayı hapis cezası farklı yıllar içerisinde sekiz kez uzatıldı.

Ridsdale, rahip olarak görev yaptığı 29 yıl boyunca 16 farklı kilisede görev aldı. 2017 yılında, çocuklara yönelik cinsel istismarla ilgili bir hükümet soruşturması, sık sık yer değiştirmesinin kilisenin suçlarını örtbas ettiğinin kanıtı olduğunu ortaya koydu.

Soruşturma, 2014 yılında Vatikan'ın en yüksek rütbeli üçüncü din adamı olan Avustralyalı Kardinal George Pell'in, Ridsdale'in tutuklanmasından yıllar önce çocuklara cinsel tacizde bulunduğunu bildiğini ortaya koydu. Pell, Ridsdale hakkındaki suç iddiaları hakkında önceden bilgi sahibi olduğunu reddetti.

Pell ve Ridsdale aileleri Victoria'da uzun süredir yakındılar. Pell, kendi çocuk istismarı mahkumiyetleri 2020 yılında temyizde bozulmadan önce 13 ay hapis yatmıştı. Kardinal Pell Ocak ayında hayatını kaybetti.