aksam.com.tr
Savaş, Rusya'nın beklediğinden çok daha uzun sürdü. Bu durum Rusya'yı ekonomik, siyasi ve sosyal yönden oldukça zor durumda bırakıyor. Rusya Devlet Başkanı Putin, Batı'ya gözdağı vermek ve Ukrayna'nın direnişini kırmak için sürekli olarak, ''Gerekirse nükleer silah kullanmaktan çekinmeyiz ''diyor. Peki, Putin gerçekten nükleer silah kullanabilir mi?
ABD basınında yer alan analizlere göre, Putin'in nükleer silah kullanma olasılığı çok düşük. Hatta blöf yapmadığını söylemek zorunda kaldı çünkü savaşın başından beri nükleer silahlarla uğraşıyor. Batı'daki Putin destekçilerinin bunu dile getirenler olduğu gerçeği göz önüne alındığında, kötü niyetten şiddetle şüpheleniliyor. Yani, Putin'in Batılı dalkavukları, gerçek hedefleri olan Rusya'nın savaşı kazanmasına yardımcı olmak için Batıyı korkutup Ukrayna'ya yardımı kesmesi için nükleer savaşı abartıyorlar.
HANGİ HEDEFİ VURACAK?
En büyük sorun açık bir hedef yok. Ayrıca muazzam bir jeopolitik geri tepme olacaktır.
Ukrayna ordusu, tek bir yerde yoğunlaşmış değil. Rusya-Ukrayna cephesi yüzlerce kilometre uzunluğunda ve Rus askerleri Güneydoğu Ukrayna'nın her yerine yayılmış durumda.
Ayrıca bariz bir altyapı hedefi de yok. Ukrayna ulaşım düğümleri, karayolu ve demiryolu da bu kadar büyük bir nükleer güç için gerekli görünmüyor.
Bu, tek amacı çok sayıda sivili öldürmek olan bir şehri vurmak anlamına gelir. Bu düşünülebilir; bir şehir, bir nükleer silahın gücüyle orantılı olacak kadar büyüktür. Ancak küresel tepki çok büyük olacaktır. NATO, muhtemelen nükleer soykırım gibi görünen bir olayın hemen ardından savaşa girecektir.
RUSYA TÜM DESTEKÇİLERİNİ KAYBEDECEKTİR
Dünyanın böyle bir greve nasıl tepki vereceğini kimse bilmiyor. Ancak Rusya şu anda Çin, Hindistan ve küresel güneyde sahip olduğu ılık desteği neredeyse kesinlikle kaybedecektir. Bir nükleer saldırı, gelecekteki savaşlarda nükleer silahların kullanımını normalleştirmeye yönelik korkunç olasılığı artıran en sert Batı karşıtı rejimleri bile korkutabilir. Demokratik dünyanın tepkisi sert olacaktır. Rusya, SWIFT sisteminden tamamen çıkarılma, denizaşırı varlıklara el konulması, vatandaşlarının sınır dışı edilmesi de dahil olmak üzere aşırı ekonomik yaptırımlarla karşı karşıya kalacak. NATO muhtemelen havada ve denizde müdahale edecek, çok tartışmalı olan uçuşa yasak bölgeyi uygulayacak ve Rusya'nın Karadeniz filosunu batıracaktı. Ve eğer Rus nükleer bombası büyük sivil kayıpların olduğu bir şehre karşı kullanılırsa, NATO savaşa karada girebilir.
RUS ORDUSU DA ETKİLENEBİLİR
Bir savaş alanı nükleer silahının savaşın gidişatını anlamlı bir şekilde değiştirmesi için, savaşa yakın bir yerde kullanılması gerekir. Bu, neredeyse kesin olarak, bazı ileri Rus birimlerinin patlamanın etkilerine maruz kalması anlamına geliyor. Rus lojistiği, Rus birimlerinin temel ihtiyaçlarını karşılamada iyi performans göstermedi. Lojistik trenin ayrıca ışınlanmış bir savaş alanındaki operasyonlar için koruyucu donanım sağladığını hayal etmek zor. Bu, neredeyse kesinlikle ordunun savaşa düşük bağlılık sorununu daha da kötüleştirecektir.