Aksam.com.tr
Muhammed Fatih Karabulut
Mısır'ın başkenti Kahire'nin Giza bölgesinde yer alan piramitlerin geleceği tehlike altında. Bilim insanları, iklim krizi sebebiyle yükselen deniz seviyeleri ve değişen hava şartlarının birçok bölgeyi etkileyeceğini söylüyor. Bunlardan bir tanesi de yapımı milattan önce 2500'lü yıllara kadar dayanan piramitler.
İngiliz The Mirror'da yer alan habere göre; uzmanlar, piramitler ve Sfenks de dahil olmak üzere Mısır'ın ünlü arkeolojik alanlarının iklim değişikliğinin bir sonucu olarak 100 yıl içinde yok olabileceği konusunda uyardı.
Yükselen deniz seviyeleri, Luksor'un antik tapınakları ve Akdeniz yakınlarındaki bir Roma amfitiyatrosu da risk altındayken, ülkenin hassas tarihi bölgesini tehdit ediyor. MÖ 331'de Büyük İskender tarafından kurulan Mısır'ın en büyük ikinci şehri İskenderiye'nin alçak bölgelerinin 30 yıl gibi kısa bir süre içinde sular altında kalması bekleniyor.
İskenderiye Eski Eserler Müzesi müdürü Hüseyin Abdel Basir konuyla ilgili olarak: "İklim değişikliklerinin İskenderiye şehrinin anıtlarını etkileyebileceğinden korkuyorum ve korkarım ki şehir ve Mısır Deltası'nın bir kısmı zamanla sular altında kalacak" ifadelerine yer verdi.
Hava kirliliğinin ve daha aşırı hava olaylarının Giza'daki piramitler gibi yerleri etkilediğini söyledi. Basir, "Her doğal alanın üçte biri ve her kültürel mirasın altıda biri şu anda iklim değişikliği nedeniyle tehdit altında. Önlem alınmazsa yüzyılın sonuna kadar doğal miras alanlarını olumsuz etkileyecek" cümlelerine yer verdi.
Peru'daki Machu Picchu ve Hindistan'daki Tac Mahal gibi dünyanın başka yerlerindeki anıtlar da iklim değişikliği olaylarından zarar görebilir.