Muhammed Gökalp
Pepeçura bir çeşit muhallebi kıvamında, tatlı ekşi dengesi olan meyveli bir tatlıdır. Siyah üzüm şırası, su, buğday unu ve nişasta veya mısır unundan yapılan Pepeçura'nın tarifi ve malzemeleri merak ediliyor. Peki, Pepeçura nasıl yapılır, malzemeleri neler, hangi üzümden yapılır? Pepeçura nereye özgü bir tatlı?
Pepeçura, Çayeli ve batısındaki ilçelerde yapılır. Yöresel olarak pepeçi olarak da bilinmektedir.
1 kg. siyah kokulu üzüm
4 su bardağı su
1/2 çay bardağı toz şeker
4 yemek kaşığı mısır unu
1 yemek kaşığı buğday nişastası
1 avuç file Antep fıstığı
1 avuç dövülmüş ceviz içi
Üzümler çok iyi bir şekilde yıkanır. Saplarından ayıklanır.
Tencereye alınan üzümlerin üzerine su ve şeker ilave edilir.
Kısık ateşte pişmeye bırakılır.
Üzümler iyice suyunu bırakıp, eriyene kadar pişilir.
Pişen üzümler büyük bir süzgeçten geçirilir. Ezilmemiş olan üzümler kaşık yardımıyla iyice ezilir.
Elde ettiğiniz üzümlü şekerli karışımından bir kepçe kaseye ayrılıp kalanı tencerenin içerisine alınır.
Kepçeyle ayrılan üzüm suyu mısır unuyla karıştırılır ve tencereye ilave edilir.
Ardından buğday nişastası da eklenip karıştıra karıştıra yedirilir. Karışım koyulaşana dek kaynatılır.
İstenen kıvama geldiğinde kaselere paylaştırılır.