HABER MERKEZİ
ABD'nin dünyanın seyrini değiştirecek hava savunma sistemlerinden olan Patriot füzeleri birçok ülkenin envanterine katmak için yoğun mesai harcadığı füze sistemlerinin başında yer alıyor. ABD'nin Patriot füzeleriyle ilgili Japonya'dan önemli bir adım geldi.
PATRIOT FÜZESİ TARİHİNDE BİR İLK YAŞANDIJaponya, ihracat kısıtlamalarının hafifletilmesi kapsamında ABD'ye yerli üretim Patriot Advanced Capability-3 (PAC-3) önleyici füzelerinin ilk teslimatını tamamladı. Japonya Hava Öz Savunma Kuvvetleri envanterinden çıkarılan Patriot füzeleri, Ukrayna'ya yapılan transferlerin ardından stokların yenilenmesine yardımcı olmak amacıyla Washington'ın talebi üzerine gönderildi. Kesin Patriot füzesi sayısı henüz açıklanmadı, ancak Nikkei 2024'te bu sayının muhtemelen 10 civarında olacağını bildirdi . Miktar olarak mütevazı olsa da sevkiyat bir emsal teşkil ediyor ve daha fazla siparişin önünü açabilir.
Bu, Tokyo'nun 2014 Savunma Ekipmanı ve Teknolojisinin Transferine İlişkin Üç İlke'nin 2023 revizyonunu takiben , yabancı lisans altında Japon yapımı savunma ekipmanlarının lisans veren ülkeye ve oradan da üçüncü ülkelere ihraç edilmesine izin veriyor. Japonya'nın füze savunma kalkanı kapsamında kullanacağı Patriot füze savunma sistemleri, ilk ve tek ABD tarafından kullanılacak ve herhangi bir üçüncü ülkeye devredilmeyecek.
Japonya Kabine Sekreteri Minoru Kihara, " Patriot Advanced Capability-3 (PAC-3) önleyici füzelerine ilişkin, ABD hükümetiyle, bunların ABD askeri envanterini tamamlayacağını, ABD hükümeti dışında hiçbir hükümete verilmeyeceğini ve Hint-Pasifik bölgesindeki ulusal güvenliğimize, barış ve istikrara katkıda bulunacağını teyit ettik " dedi .
PATRIOT ADVANCED CAPABİLİTY-3 (PAC-3) ÖNLEYİCİ FÜZELER
Aktif Ka-bant radar arayıcısı ve vur-öldür yeteneğine sahip olan PAC-3, parçalanma tabanlı PAC-2 sistemine göre önemli bir sıçramayı temsil ediyor.
Taktik balistik füzeleri yüksek hassasiyetle engellemek için özel olarak tasarlanmıştır.
ABD basının haberine göre Mitsubishi Heavy Industries, Lockheed Martin'den aldığı lisansla Japonya'da yılda yaklaşık 30 adet PAC-3 önleyici füze üretiyor ve Boeing yapımı arayıcılar başta olmak üzere temel bileşenler artık üretimde darboğaz oluşturmadığında bu kapasiteyi iki katına çıkarmayı planlıyor .
Tokyo ve Washington ayrıca, Gelişmiş Orta Menzilli Hava-Hava Füzesi ile birlikte daha gelişmiş PAC-3 Füze Segmenti Geliştirme (MSE)'nin ortak üretimini de değerlendiriyor.
MSE, seleflerinden daha hızlı ve manevra kabiliyeti daha yüksek olup, füze başına yaklaşık 4 milyon dolarlık bir fiyat etiketine sahip.