Parfüm Barkod Sorgulama Nasıl Yapılır?

Parfümlerinizin orijinal olup olmadığını barkod sorgulaması yaparak öğrenebilirsiniz. Hemen parfüm barkod sorgulamanın nasıl yapıldığını öğrenmek için tıklayın.

İnternetten aldığınız parfümün orijinal olup olmadığını nasıl anlarsınız? Marketlerde ya da kozmetik mağazalarında da sıkça rastlamaya başladığımız sahte parfüm sorununu nasıl aşabilirsiniz? Çok sevdiğiniz bir arkadaşınızdan hediye gelen parfümün gerçek olup olmadığını nasıl tespit edersiniz? Parfüm barkod sorgulama işlemini nasıl yapacağınızı bilmiyorsanız işte size birkaç önemli detay...

PARFÜM SORGULAMA NASIL YAPILIR?

Parfüm kullanımı günlük hayatımızın vazgeçilmezi. Özellikle ünlü markaların parfümleri gün boyu kalıcı kokuları ile gözleri üzerine çekerken aynı zamanda bir statü göstergesi.

Ne yazık ki talep gören orijinal ürünler her zaman sahtelerini de piyasaya çıkartır. Konu parfüm olunca, ürünün orijinal olup olmadığının tespiti hem maddi açıdan hem sağlık açısından önem taşır.

Esasında doğru şekilde üretilen ve gerekli denetimlerden geçen, yani orijinal olan tüm parfümlerin bir parfüm barkodu ve parfüm kodu bulunur. Bu barkod genellikle parfüm kutusunun altında yer alır ve soğuk damga ile basılıdır. Kısacası, parfüm aldığınızda ilk yapmanız gereken barkodun olup olmadığını kontrol etmek olmalı.

Barkod olmayan bir ürünü kesinlikle almayın. Barkodunun olmaması parfümün taklit olduğunu ele veren en basit ve kolay tespit edilen yoludur. Elbette sahte ürün üretenler de bunun farkına vardıkları için yeni yollar denerler. Bunun gerekli ama yeterli bir kriter olmadığını da unutmayın.

Parfüm kodu olan her ürün orijinal olmayabilir. Parfüm şişesine sahte bir barkod yapıştırmak hiç de zor değil. Parfümün orijinal olup olmadığını anlamak için işte bu barkod kodunu sorgulamanız gerekir. Peki, bu parfüm sorgulama işlemi nasıl yapılıyor?

GS1 PARFÜM SORGULAMA

Parfüm barkod sorgulama GS1 tarafından geliştirilen GEPİR üzerinden yapmak oldukça kolay. GS1 parfüm sorgulama için aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz:

  1. Parfüm barkod sorgulama işlemi için öncelikle parfüm kutusu üzerinde yazılı barkod numarasını bir yere not edin.
  2. gepir.org.tr internet sitesine giriş yapın.
  3. Açılan sayfada GTIN ile ara kutusuna tıklayın. Burada yazılı GTIN, barkod numarası demektir.
  4. Karşınıza çıkan sayfada "GTIN Giriniz" yazılı bölümün altına Barkod numarasını yazın.
  5. Altında yer alan kutucukta "Sahibi" seçeneğini seçerseniz, üreticinin ürününüz ya da benzeri ürünleri karşınıza gelecektir. Kutucuğa basarak "Tam eşleşen" seçeneğine basarsanız, elinizde bulunan parfümün sorgulamasını yapabilirsiniz.
  6. Kayıtlı bir ürün bulunamadı uyarısı alırsanız, parfümünüzün GTIN sistemine kayıtlı olmadığını ve muhtemelen sahte bir ürün olduğunu anlayabilirsiniz.

Parfüm barkod sorgulama işlemi internet sitesi üzerinden kolayca yapılabildiği için, market ya da mağazada bile ürünü almadan kontrolünü hızlı bir şekilde sağlayabilirsiniz.

ORİJİNAL PARFÜM NASIL ANLAŞILIR?

Parfümün orijinal olup olmadığının gözle tespiti her zaman mümkün değildir. Özellikle sahte parfüm üreticileri bu konuda da uzmanlaştığı için taklitlerini gerçeğine benzetmek adına ellerinden geleni yapar.

Yine de parfümünüzün orijinal olup olmadığından şüphelenmenizi gerektiren bazı durumları hızlıca gözlemleyebilirsiniz.

  • Orijinal parfümlerin kutuları düzgün bir şekilde ambalajlanır. Sahte ürünler, maliyetten kısmak için ambalajlamayı daha az maliyetli ve kalitesiz malzeme ile yapar.
  • Elinizdeki parfümün kutusunu ve şişesini orijinal internet sitesinde yer alan ürünlerle karşılaştırın. Farklılık var ise ürünün gerçekliğinden şüphe duyabilirsiniz.
  • Orijinal parfümlerin seri numaraları hem kutu hem şişe üzerinde işlidir. Bu numara aynı olmalıdır. Kutu ve şişe üzerinde farklı seri numaralar yazılı ise ürün muhtemelen gerçek değildir.
  • Ürünün fiyatı piyasanın çok altında ise almadan önce kesinlikle daha ayrıntılı bir inceleme yapmalısınız.
  • Bu gibi durumlar üründen şüphelenmenizi sebep olduğunda parfüm barkod sorgulama işlemini yapmanızı öneririz. Ama unutmayın, barkodlar da taklit edilebilir. Yukarıda bahsedilen parfüm barkod sorgulama adımları, taklit ürün alma riskinizi minimize etse de orijinal ürün almanın en emin yolu, ürünü gerçek mağazasından satın almaktır.