Parasal sıkılaşma nedir? Parasal sıkılaşma ne demek

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını 650 baz puan artırarak yüzde 15'e çıkardı. Kurulun, parasal sıkılaştırma sürecinin başlamasına karar verildiği duyuruldu. Peki, parasal sıkılaşma nedir? Parasal sıkılaşma ne demek?

Parasal sıkılaşma gündemde merakla araştırılan konular arasında yerini aldı.Merkez Bankası, faiz oranını 650 baz puan artırarak yüzde 15'e çıkardı. TCMB "Kurul, parasal sıkılaştırma sürecinin başlamasına karar verildİ." açıklamasında bulundu. Peki, parasal sıkılaşma nedir? Parasal sıkılaşma ne demek?

PARASAL SIKILAŞMA NEDİR?

Parasal sıkılaştırma, genellikle ekonomiye sunulan para miktarını azaltmayı ve/veya faiz oranlarını artırmayı içerir. Bu durum, bankaların daha az kredi sağlamasını ve halkın daha az harcamaya eğilimli olmasını sağlar, böylece ekonomik faaliyeti ve enflasyon baskısını yavaşlatır.

Sıkı para politikası, aşırı ısınan ekonomiyi yavaşlatmaya, hızlanan harcamaları kısmaya veya hızla yükselen enflasyonu frenlemeye yönelik bir para politikası.

Bu politikayı izleyen merkez bankaları, para talebini azaltmaya ve ekonomik genişlemenin hızını sınırlamaya çalışır. Sıkı para politikası, faiz oranlarını artırma ve para arzını kısma gibi araçları içerir.