Demans hastalığının belirtileri merak edildi. Beyni olumsuz yönde etkileyen bu hastalık genellikle yaşlı bireylerde ortaya çıkmaktadır. En sık görülen rahatsızlık Alzheimer olarak bilinir. Pakize Suda'nın hastalığı demans nedir? Demans ne demek, belirtileri neler?
Demans; hafızayı, düşünmeyi ve sosyal becerileri etkileyen bir grup semptomu tanımlar. Demans tek bir hastalık değildir. Aksine birçok türü vardır. En sık gözlenen türü olan Alzheimer demansı bütün demansların yaklaşık %60 ila %80'inden sorumludur.
Demans beyni olumsuz yönde etkileyen hastalıklardan birisidir. Demans hastalığı genellikle alzheimer hastalığı ile karıştırılmaktadır. Ancak demans hastalığı Alzheimer hastalığı ile farklıdır. Demans kişinin motor hareketlerinin yavaş yavaş gerileme olması hatta ilerlediği zamanlarda kaybetmesi olarak sonuçlanır. Ancak Alzheimer demans hastalarının yarısından fazlasını oluşturmaktadır. Demans hastalığı Alzheimer hastalığının bir türü olarak kabul edilmektedir.
DEMANS BELİRTİLERİ NELER?
Demans hastalığı sadece unutkanlık olarak değil çeşitli belirtiler vererek kendini gösterebilmektedir. Demans hastalığının belirtileri şu şekildedir;
1- Konuşurken zorlanma: konuşurken zorluk çekme sözcükleri seçerken zorlanma demans hastalığı belirtisi arasındadır.
2- Kayıtsız kalmak, moralsizlik insanlara aşırı güvensizlik demans hastalığı belirtileri arasında yer almaktadır.
3- Hikayeleri ve olayları takip etme zorluğu
4- Ruh halinde meydana gelen ani değişimler mutluyken birden bire ağlama ihtiyacı hissetme
5- Tekrarlayan davranışlar, aynı soruları tekrar sorma veya aynı şeyi tekrar anlatma
6- Bir şeyi neden yaptığını unutma sonrasında ise panik olma durumu
7- Günlük işleri yaparken zorluk çekme
8- Birden bire gelen yorgunluk hissi
DEMANS HASTALIĞININ TEDAVİSİ VAR MIDIR?
Demans hastalığı erken fark edildiğinde tedavi edilebilir ve hastalığın ortaya çıkartacağı kötü etkiler ertelenebilir. Ancak tam anlamıyla tedavisi maalesef mümkün olmamaktadır. Vitamin ve kan değerlerinin sürekli olarak kontrol edilmesi eksik vitamin değerlerinin tamamlanması demans hastalığının seyrini yavaşlatarak yaşam kalitesini arttırmanızı sağlayacaktır.