109. ÖGG sınavı bu hafta mı? Özel Güvenlik Görevlisi sınavı ne zaman?

109. Özel Güvenlik Görevlisi sınavı için geri sayım başladı. Özel Güvenlik Deneletleme Başkanlığı 2024 Yılı Sınav Takvimi'ne göre Özel Güvenlik 109. Temel Eğitim ve Yenileme Eğitimi 17 Mayıs 2024 Cuma tarihinde sona erdi. Peki, Özel Güvenlik Görevlisi sınavı ne zaman? 109. ÖGG sınavı bu hafta sonu mu?

Özel Güvenlik Görevlisi olarak çalışmak isteyenler Emniyet Genel Müdürlüğü'nün başlattığı eğitimin hemen ardından sınava katılıyor. Eğitimi 17 Mayıs 2024 Cuma tarihinde bitirenler sınav için aramalarını hızlandırdı. Peki, Özel Güvenlik Görevlisi sınavı ne zaman? 109. ÖGG sınavı bu hafta mı?

ÖZEL GÜVENLİK GÖREVLİSİ SINAVI NE ZAMAN?

109. ÖGG sınavı bu hafta sonu uygulanacak. Sınav 29 Haziran 2024 Cumartesi günü gerçekleştirilecek.

SINAV DEĞERLENDİRMESİ NASIL YAPILIYOR?

Silah Farkı sınavına katılan adayların sınavdan başarılı sayılabilmeleri için; yazılı silah bilgisi ve uygulamalı sınav toplamlarının en az 50, bu puan ile daha önce başarılı olduğu temel silahsız sınav puan toplamının ortalaması en az 60 puan olması gerekmektedir.

Silahsız özel güvenlik temel eğitim sertifikası bulunan kişilerin silahsız yenileme eğitimi ile birlikte silah farkı eğitimi alarak özel güvenlik yenileme sınavına silahlı sınav türünden katılacak adayların başarılı sayılabilmeleri için; yazılı silah bilgisi ve uygulamalı sınav toplamlarının en az 50, bu puan ile daha önce başarılı olduğu temel silahsız sınav puan toplamının ortalaması en az 60 puan olması gerekmektedir. Başarı sağlanamaması durumunda sınav sonucu silahsız olarak değerlendirilecektir.

ÖZEL GÜVENLİK GÖREVLİLERİ GÖREV YAPTIKLARI ALANLARDA UZMANLAŞACAK

TÜRK-İŞ'e bağlı Güvenlik-İş Sendikası Genel Başkanı Ömer Çağırıcı, "Özel güvenlik görevlileri, kişi korumada, bina tesis güvenliğinde, sporda uzmanlaşacak. Böylece artık branşlaşacak ve meslek hayatlarını daha profesyonel idame ettirecekler." dedi.

Çağırıcı, 26 Haziran Özel Güvenlik Günü dolayısıyla bir otelde düzenlediği basın toplantısında, özel güvenlik görevlilerinin sorun ve taleplerini dile getirdi.

Türkiye'de şu anda aktif 373 bin özel güvenlik görevlisi olduğunu belirten Çağırıcı, bu görevlilerin kolluk kuvvetlerine yardımcı kuvvet olduğunu ifade etti.

Özel Güvenlik Eğitimlerini Geliştirme (ÖZGE) projesini hayata geçirmeye çalıştıklarını aktaran Çağırıcı, "Özel güvenlik görevlileri, kişi korumada, bina tesis güvenliğinde, sporda uzmanlaşacak. Böylece özel güvenlik görevlileri artık branşlaşacak ve meslek hayatlarını daha profesyonel idame ettirecek." diye konuştu.

Söz konusu meslek grubunun en önemli sorununun kimlik iptalleri olduğuna dikkati çeken Çağırıcı, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Polislerde aranmayacak şartlar özel güvenlik görevlilerinde aranıyor. Görev yaptığımız noktalarda bizlere İçişleri Bakanlığı tarafından çalışma izni, özel güvenlik kimlik kartı veriliyor. Bizim kimlik kartımız 5 yılda bir yenileniyor. Polislikte böyle bir kimlik yenileme durumu yok. Özel güvenlik görevlileri, görev noktasında veya sosyal hayatında herhangi bir olaya karıştıysa, haklı ya da haksız, adli bir vaka olduysa, 1 yıl üzeri herhangi bir ceza aldıysa kimlik kartı iptal ediliyor. En çok üzerinde durmak istediğimiz konu bu. Genel kollukta böyle bir şey yok. Özel güvenlik görevlisi, herhangi bir adli olaya müdahale etmesi sonucu adliyelik olursa ve hakim, özel güvenlik görevlisine 1 yıl üzeri herhangi bir ceza verdiği zaman bütün çalışma hayatımız, meslek hayatımız orada bitiyor."