Kepçe kazanlarla düşmanı bozguna uğrattılar! Osmanlı Devleti'nin tam kaybediyor derken kazandığı savaş!

Kepçe kazan savaşı olarak da bilinen Haçova Meydan Muharebesi, Türk tarihindeki en büyük zaferlerden biridir. Tarih yaprakları 24 Ekim 1596'yı gösterdiğinde Osmanlı ve Avusturya Arşidüklüğü Haçova mevkiinde karşı karşıya geldi. Savaş başta Osmanlı Devleti'nin aleyhine giderken ordunun geri hizmetinde duran görevliler düşmana saldırmaya başlayınca her şey tersine döndü ve Osmanlı ardından düşman ordusunu darmadağın etti.

600 yıllık tarihinde pek çok savaşta düşmanla karşılaşan Osmanlı ordusu çoğu savaşta düşmanlarını tarihin karanlık sayfasına gömdü. Bu savaşlardan birisi de 1596 tarihinde gerçekleşen Haçova Meydan Muharebesi'ydi. Savaşın ilk anlarında Osmanlı ordusu tam yeniliyor derken ordunun gerisinde duran görevlilerin Avusturya ordusunun yağması üzerine düşman üzerine atılmasıyla rüzgar tersine döndü. Osmanlı ordusu toparlanarak tekrar taaruza geçti ve düşmanı bozguna uğradı.

SAVAŞI KADERİNİ DEĞİŞTİREN İKİ OLAY!

Muharebenin kaderini değiştiren iki ilginç olay oldu. Birincisi geri çekilmek üzere atına binmiş olan III. Mehmed'in atının dizginlerinden tutarak gitmesine mani olan hocası Hoca Sadeddin Efendi'nin gazileriyle ve Kırım atlılarıyla Avusturya ordusunu şaşırtan bir taarruza kalkışması, ikincisi ise Osmanlı ordusunun merkezine kadar gelmiş Avusturya ordusunun askerlerinin yağmaya girişmesi üzerine ordunun geri hizmetlileri olan oduncular, çadırcılar, uşaklar, deveciler ve aşçıların ellerine geçirdikleri kazma, odun yarması, balta, tırpan,kazan ve kepçeleri ile düşmana karşı saldırmaya başlamalarıdır.

KEPÇE KAZAN SAVAŞI

Haçlı ordusu yağmaya katıldığından düzeni bozulmuştu ve bu ani saldırı da bir paniğe yol açtı. Düşmanın gerilemesi üzerine akıncılar, yeniçeriler tekrar toparlanarak Haçlı ordusunun üstüne saldırmaya başlayınca dengeler bozuldu. Bu savaşı kazanılmasında geri hizmetlilerin katkısı olduğundan bu savaş literatürde "Kepçe Kazan Savaşı" olarak da bilinir.

Osmanlı akıncılarının da seri manevrası sayesinde muharebe sırasındaki ateş menzili avantajını yitiren ve yağmaya girişmiş askerlerini de tekrar disipline sokamayan Avusturya ordusu geri çekilmeye başladı.

"Kafir kaçtı, Nemçelü sındı!" nidalarıyla bozgun havası zafer havasına döndü ve bu defa Osmanlı Ordusu tüm hatlarıyla muharebe düzenini kaybetmiş Avusturya ordusuna yüklendi. Maximilian yalnızca 20.000 askerini düzensiz şekilde geri çekilirken bataklığa saplanmaları sonucunda kaybetti.