Osman Müftüoğlu yazdı! Deliksiz uykunun 3 sırrı

Güne keyifli başlamak adına kaliteli ve rahat bir uyku şüphesiz çok önemli. Sosyal yaşamı olumlu etkileyen kaliteli bir uyku sağlık açısından da inanılmaz faydalara sahip. Peki, uyku sorunu olanlar ne yapmalı? İşte Osman Müftüoğlu'ndan deliksiz uykunun 3 sırrı...

Bedensel dinlenmeye ve zihinsel fonksiyonlara fayda sağlayan uyku, şüphesiz ki sağlıklı ve keyifli bir gün için en önemli koşullardan biri. Sosyal yaşamı olumsuz yönde etkileyen uyku sorunları için Prof. Dr. Osman Müftüoğlu, rahat ve kaliteli uyku için dikkat edilmesi gereken noktalar hakkında bilgiler verdi.

CnnTürk'te yer alan habere göre, Prof. Dr. Osman Müftüoğlu, güne sağlıklı başlamak adına deliksiz bir uyku için önerilerde bulundu.

Canan Karatay'dan Karatay diyeti! Bu besinler tamamen yasak

İŞTE OSMAN MÜFTÜOĞLU'NDAN DELİKSİZ UYKUNUN 3 SIRRI...

UYKU SIRRI 1: BAŞIM SERİN UYKUM DERİN

Sanıldığının aksine ne sıcak bir oda, ne de sımsıcak bir yatak uyku dostu değildir. Tersine "çok sıcak" yerine "olabildiğince soğuk" bir odada uykuya dalmak her zaman, her yaşta, herkes için daha derin ve kaliteli bir uykunun garantisi gibidir.

Diyet yapanlar dikkat! Ender Saraç'tan yağ yakan tarif... Hızlı kilo verdiriyor

Uyku uzmanı Dr. Matthew Walker'a göre, uykuya ilişkin "ısıl süreçler" esas olarak vücudumuzun 3 kısmı tarafından gerçekleştiriliyor: Ellerimiz, ayaklarımız ve başımız... O 3 bölge atar-toplar damar kavşakları olarak bilinen ve cilt yüzeyinin hemen altından geçen damarsal organizasyonlar (anastomozlar) bakımından vücudumuzun en zengin yerleridir. "Tıpkı bir çamaşır teline çamaşırları asmak gibi" bu damarlar da dolaşım halindeki kanın ciltte daha geniş bir alana yayılmasını, dolayısıyla dış ortam ısısıyla daha iç içe ve yakın bir temas kurmasını sağlar. Bu nedenle yazının başlığını bile aslında "ellerim, ayaklarım ve başım serin, uykum her zamankinden çooook daha derin" şeklinde değiştirmek de mümkün. Diğer taraftan yine Dr. Walker'a göre, "Vücudumuzun en damarlı kısımlarından biri olan yüzümüze yine damardan çok zengin yüzeylerden biri olan ellerimizi kullanarak su çarpmak gibi uyku öncesi ritüeller geliştirmiş olmamız evrimsel bir tesadüf değildir."

Dr. Walker, "Pek çok insan için ideal yatak odası sıcaklığının standart yatak örtüsü ve uyku giysileri kullanılması durumunda yaklaşık 18.3 derece" olmasını öneriyor.

Ayça Kaya'dan 7 günlük diyet listesi! İncelirken kan değeriniz düşmesin

UYKU SIRRI 2: YANLIŞ IŞIK UYKUYA FRENDİR

Akşam saatlerinde maruz kalacağımız her türlü aşırı ışık yoğunluğu eğer "ışık kirliliği" noktasına varacak olursa uykumuz bundan olumsuz etkileniyor. Uyku bozan ışık süzmelerinin en başında da mavi ışık yayan "diot"lar yani LED'ler geliyor. S. Nakamura, I. Aakasaki ve H. Amano'ya 2014 yılında Nobel Fizik ödülünü kazandıran bu önemli buluş maalesef "Edison'un ampulleri"nden sonra karşımıza çıkan en önemli uyku sabotajcılarından biri olmuştur.

UYKU SIRRI 3: ALKOL SİZİ DAHA İYİ UYUTMAZ

Bazılarımız akşam saatlerinde tüketilen alkolün sağlığımıza zarar verdiğini çok iyi bilmemize rağmen "uykuya dalmayı kolaylaştırdığını" düşünerek alkolü adeta birer uyku hapı gibi kullanma yanlışına düşebiliyoruz. Hatta bu yanlışı yapanların bazıları akşam saatlerinde kullanılan sağlığa zararlı alkolün daha derin bir uykuya da yardımcı olabileceğini zannediyor. Oysa alkol, her şeyden önce muazzam bir "UYKU PARÇALAYICISI"dır. Uykunuzu böler.

Kilo aldırmayan diyet kurabiye tarifi! Çay tutkunlarının favorisi olacak

Gece boyunca uykunuza "tekrarlayan uyanmalar serpiştirerek" o güzelim uykunuzu paramparça eder. Diğer taraftan yine akşam saatlerinde tüketilen az miktardaki alkol bile kaliteli bir gece uykusunun vazgeçilmezi kabul edilen "REM uykusu için de etkili bir sabotajcıdır". Alkol REM uykusunu da baskılar. (NOT: Bu yazının hazırlanmasında Dr. Matthew Walker'ın "Niçin Uyuruz" kitabından yararlanılmıştır.)

Bilimsel olarak kanıtlandı: Günde sadece 2 bardak ile kilo verdiriyor!

Göbek yağlarını cayır cayır yakan tarif! Sadece 1 haftada yok ediyor

Nermin Gül'den un helvası tarifi! Bu tatlı asla kurumuyor

Yağı kasa çeviren süper besinler! Fit görünümün sırrı burada... Diyet listelerine ekleyin

Nermin'in Enfes Mutfağı'nın sunucusu Nermin Gül'den Boşnak kurabiyesi tarifi! Kahve ve çayın yanına birebir