İlk sahur ve oruç günü ne zaman? Oruca ne zaman kalkılacak?

Kur'an'da adı geçen ve değerine vurgu yapılan tek ay, Ramazan ayıdır. Müslümanlara oruç, hicretin 2. yılında (miladi 624) farz kılındı.[20][21]Orucun farz kılındığını bildiren ayetlerin hemen ardından, Ramazan'ın ''Kur'an'ın indirildiği ay'' olduğu belirtilir ve bu aya ulaşanların oruç tutması emredilir. Peki, oruca ne zaman kalkılacak? İlk sahur ve oruç günü ne zaman?

Ramazan ayı için geri sayım başladı. Ramazan ayı, Hicrî takvime göre 9. ay ve İslam dininin inancına göre Muhammed'e Kur'an ayetlerinin inmeye başladığı, aynı zamanda Müslümanlarca oruç tutulmaya ve terâvih namazına başlanılan aydır. Orucun manevi mükafatlarının (sevap) Ramazan ayında katlanarak arttığına inanılır. Peki, oruca ne zaman kalkılacak? İlk sahur ve oruç günü ne zaman?

RAMAZAN NE ZAMAN BAŞLIYOR?

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yayımlanan 2024 dini takvimine göre; 2024 Ramazan ayı Mart ayının 11'nde başlıyor.

İLK ORUÇ HANGİ GÜN TUTULACAK?

Ramazan ayı 11 Mart 2024 tarihinde başlayacak. İlk oruç bu tarihte tutulacak.

ORUCA NE ZAMAN KALKILACAK?

İlk sahura 10 Mart'ı 11 Mart'a bağlayan gece kalkılacak ve niyet edilecek.

RAMAZAN BAYRAMI NE ZAMAN?

2024'de Ramazan Bayramı 10 Nisan tarihinde idrak edilmeye başlanacak. 3 gün sürecek.

RAMAZAN AYI FAZİLETİ NEDİR?

Ramazan ayı, dinimizce yüce ve kutsal kabul edilmiş mübarek bir aydır. Kutsiyeti ve fazileti Kur'an ve sünnetle sabit olan Ramazan ayı zamanda on bir ayın sultanı olarak kabul edilmektedir.

Feyiz ve bereketlerle, af ve mağfiretlerle dolu olan sosyal yardımlaşma ve dayanışmanın toplum hayatında yoğunluk kazandığı, ibadet hayatımızın zenginleştiği Ramazan ayı, peygamber efendimizin ifadesi ile "evveli rahmet, ortası mağfiret, sonu cehennemden kurtuluş" olan bir aydır.

Ramazan ayı, kalplerin dirildiği, gönüllerin aydınlanıp coştuğu, nefislerin kırıldığı, insani vasıfların tekrar hatırlandığı manevi yaşamı dolu olan bir aydır.

Bu anlamda Ramazan ayı Allah'ın biz müminlere sunduğu büyük bir ihsanı ve nimetidir.

Çünkü dini hayatımızda önemli bir yeri olan Ramazan ayını, diğer aylardan ayıran ve daha faziletli ve üstün kılan bir takım özellikler ve manevi güzellikler vardır.

Ramazan ayı, rahmeti ve bereketi bol bir aydır. Bu ayın gelmesi ile iyilikler çoğalır, kötülükler azalır, yoksullara ve düşenlere yardım elleri uzanır, Hem de yapılan hayır ve hasenatın diğer aylara nazaran kat kat sevapları ve mükâfatı söz konusudur.

Ramazan ayı, hac ibadeti hariç İslam'ın beş erkânından dördünü eda ettiğimiz ve ibadetlerle süslediğimiz müstesna bir zaman dilimidir.

Ramazan ayı, her yönüyle birlik beraberlik ve kardeşlik duygularının nazariyeden fiiliyata döküldüğü ve daha da güçlenerek pekiştiği bir aydır. Bu ayda farz namazlara ilaveten kılınan teravih namazlarında, dünyevi makam, mevki ve maddi farklılıklar cami dışında bırakılarak zengin- fakir, amir-memur, işçi- işveren, hoca- talebe, ihtiyar-genç. Bütün insanlar aynı safta omuz omuza durmaktadırlar. İşte bu yakınlık, farklı toplum katmanlarını birbirine yaklaştırır. Onlar arasında bulunan kin, husumet ve dargınlıkları izale eder. Aralarında sevgi ve saygı bağlarını güçlendirir.