Oruca nasıl, ne zaman niyet edilir? Oruca niyet ederken ne denir?

Ramazan ayında oruç ibadetini yerine getiren Müslümanlar, niyet ederken ne söylendiği konusunu araştırıyor. Niyet etmek, orucun şartlarındandır. Ancak oruç için sahura kalkılması da niyet sayılır. Peki, oruca nasıl ve ne zaman niyet edilir? Oruca niyet ederken ne denir? İşte Diyanet'in konu hakkındaki fetvası

Yeliz Gediman

Ramazan ayında oruç tutmak Müslümanlara farzdır. Ramazan ayında oruç tutan milyonlarca Müslüman, sahurdan sonra Oruca niyet etmek suretiyle ibadetlerini gerçekleştiriyor. Oruç tutmanın şartlarından olan niyet etmek bir işin bilincinde olmak demektir. Peki, oruca nasıl ve ne zaman niyet edilir? Oruca niyet ederken ne denir?

ORUCA NASIL NİYET EDİLİR?

Ramazan orucu ve diğer nafile oruçlar için niyet etmek orucun şartlarındandır. Ancak oruç için sahura kalkılması da niyet sayılır.

Oruç tutmak için, "Niyet ettim Allah rızası için yarınki orucu tutmaya" şeklinde mutlak niyet yeterlidir. Bununla birlikte geceden niyet edilmesi ve "yarınki Ramazan orucuna" şeklinde orucun belirlenmesi daha faziletlidir. Ramazanın her günü için ayrı niyet edilmesi gerekir.

ORUÇ İÇİN NE ZAMAN NİYET EDİLİR?

Din İşleri Yüksek Kurulu, oruç için niyetin belli bir zaman aralığında edilmesi gerektiğini vurguluyor.

"Ramazan orucu, belli günlerde tutulmak üzere adanan oruçlar ile nafile oruçlar için niyet etme vakti, güneşin batması ile ertesi gün tepe noktasına gelmesi öncesine kadarki süredir Ancak imsaktan sonra yapılacak niyetin geçerli olması için bu vakitten itibaren bir şey yenilip içilmemiş, oruca aykırı bir iş yapılmamış olması gerekir. Aksi takdirde gündüz niyet caiz olmaz.