Orta hasarlı binalara ne yapılacak? Orta hasarlı evler ne olacak?

Orta hasarlı evlerin durumu depremden etkilenen vatandaşlar tarafından merak ediliyor. evre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Adıyaman'da yapılan Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'nda açıklamalarda bulunuyor. Bakan Kurum orta hasarlı ve az hasarlı binalara bir kez daha bakılacağını duyurdu. Peki, orta hasarlı evler ne olacak? Orta hasarlı binalara ne yapılacak?

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Adıyaman'da yapılan Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'na katıldı. Açıklamada bulunan Bakan Kurum "Hasar tespitleri esnasında Hatay Defne ve Samandağ merkezli iki deprem yaşadık, bu bölgelerde orta hasarlı ve az hasarlı binalara bir kez daha bakacağız." açıklamasında bulundu. Peki, Orta hasarlı evler ne olacak? Orta hasarlı binalara ne yapılacak?

ORTA HASARLI BİNALAR NE OLACAK?

Deprem nedeniyle binanın duvarlarındaki yarıklar ile taşıyıcı elemanlardaki ince çatlakların olduğu binalardır. Depremden önce oluşan binadaki hasarlar ve kusurlar değerlendirilmez.

"Orta" hasarlı yapıda taşıma gücündeki azalma giderilmeden (yapı onarılmadan) ya da güçlendirilmeden yapı kullanılmamalıdır. Deprem nedeniyle güçlendirme gerektirecek boyutta hasar gören binalar orta hasarlı olarak adlandırılır ve güçlendirme yapılmadan kullanılamaz.

AZ HASARLI BİNA NE DEMEK?

Deprem nedeniyle binanın boyasında, sıvalarında ve duvarlarında oluşan ince çatlaklar ile duvarlardan düşen sıvaların olduğu binalardır.

(Depremden önce oluşan binadaki hasarlar ve kusurlar değerlendirilmez.) Taşıyıcı sistemi hasar görmemiş. sıva çatlakları, boya/kaplama dökülmeleri olan bina az hasarlı bina olarak değerlendirilir.

AĞIR HASARLI BİNA NE DEMEK?

Deprem nedeniyle binanın taşıyıcı elemanlarındaki geniş ve yaygın kesme kırılmalarının/ayrılmaların olduğu binalardır. "Ağır" hasarlı yapıların onarılmaz taşıma gücü kaybı ve geri (dayanım ve ekonomik açısından) alınamaz hasarları olan binalar olarak tanımlanır. Deprem nedeniyle onarımı mümkün olmayacak şekilde hasar gören binalar ağır hasarlı olarak adlandırılır ve tekrar kullanımı mümkün değildir. Bina ağır hasarlı ise; bina sahiplerine 7269 sayılı yasa kapsamı ve şartlarında hak sahibi olmaları koşuluyla yeni ev yapılır. Bu binalar hemen boşaltılır ve hasar tespit süreci tamamlanınca yıkılır.