Kuruluş Osman Orhan Bey'i kim canlandırıyor? Orhan Bey tarihte kimdir? Kısaca Orhan Gazi'nin hayatı (1281-1362)

Orhan Bey'in (Orhan Gazi) hayatı Kuruluş Osman izleyicileri tarafından merakla araştırılıyor. 5. sezonu ile bu akşam hayranları ile buluşan dizide Bafeus Zaferi'nin üzerinden yıllar geçmiştir. Osman Bey'in evlatları büyümüş, bey olmuştur. Peki, Orhan Bey tarihte kimdir? Kuruluş Osman Orhan Bey'i kim canlandırıyor? Kısaca Orhan Gazi'nin hayatı

Yeni sezonu ile bu akşam Atv ekranlarında yayınlanan Kuruluş Osman'a damga vuran isimler arasında Orhan Bey karakteri de yer aldı. İzleyiciler büyük bir merakla Orhan Bey karakterini kimin canlandırdığını araştırıyor. Peki, Orhan Bey tarihte kimdir? Kuruluş Osman Orhan Bey'i kim canlandırıyor? Kısaca Orhan Gazi'nin hayatı (1281-1362)

KURULUŞ OSMAN ORHAN BEY'İ KİM CANLANDIRIYOR?

Kuruluş Osman Orhan Bey Emre Bey canlandırıyor. Baba tarafında Yugoslavya göçmeni ve Arnavut olan oyuncu anne tarafından ise Bursalıdır. 28 Şubat 1997'de İstanbul'da dünyaya geldi. 2015 yılında atv'de yayımlanan Aşk Zamanı dizisiyle ilk TV ekranı çıkışını gerçekleştirdi. 2017 yılında Kanal D'de yayımlanan Adı Efsane dizisinde Kıvanç karakteriyle ilk büyük çıkışını gerçekleştirdi ve Erdal Beşikçioğlu ile beraber oynadı. 2018 yılında TRT 1'de yayımlanmaya başlayan Elimi Bırakma dizisinde Arda karakterini oynadı. Aynı yıl üniversitede "Medya İletişimi" bölümünde okuyordu.

2020-2021 yılları arasında Star TV'de yayımlanan Sol Yanım dizisinde Burak karakteriyle tanınırlığı arttı. Daha sonra, Yetiş Zeynep ve Menajerimi Ara dizilerinde yer aldı. 2022 yılında Son Nefesime Kadar dizisinde Nurgül Yeşilçay ile beraber oynadı. Aynı yıl Mahalleden Arkadaşlar filmiyle ilk sinema rolünü oynadı. 2022 yılında yayımlanan Balkan Ninnisi dizisiyle başrol çıkışını gerçekleştirdi. Daha sonra ise, 2023 yılında atv'de yayımlanan Vermem Seni Ellere dizisinde Mehmet karakterini hayat verdi.

KISACA ORHAN GAZİ'NİN HAYATI (1281-1362)

Orhan Gazi veya Orhan Bey (Osmanlı İmparatorluğu'nun ikinci padişahı. 1326 ile 1362 yılları

Babası Osman Gazi'den 16.000 km² olarak aldığı devleti, oğlu I. Murad'a 95.000 km² olarak bırakmıştır.

Osmanlı Beyliği'nin kurucusu Osman Gazi ve Malhun Hatun'un oğludur. Sarışın, uzun boylu ve mavi gözlü, halk tarafından çok sevilen, ulemaya saygılı, merhametli bir hükümdar olarak tanımlanır. Sık sık halkın arasına karıştığı, ve dertlerini dinlediği söylenir. Babası Osman Gazi'nin vefatı üzerine 1326'da bey olmuştur. Orhan Bey'e Şücaeddin, "İhtiyareddin" ve "Seyfeddin" unvanları verilmiştir. Ölüm tarihini 1359, 1360, 1361 ve 1362 gösteren kaynaklar da vardır.

"Sultan" unvanını kullanan ilk Osmanlı padişahının I. Murad olduğu kabul edilmektedir; lakin bazı kaynaklar Orhan Bey'i "sultan" unvanını kullanan ilk Osman padişahı olarak kabul etmektedir.

Hatta, onun adına darb edilen sikkede "Sultan-ı Azam Orhan Bey" yazılmaktadır; ve üstelik, Orhan Bey'e ait olan bir tuğra'da "Sultan Orhan" yazılmaktadır. Hatta İbn-i Batuta, Osman Gazi'yi "ilk sultan" olarak adlandırmaktadır.

ORHAN GAZİ'NİN ÖLÜMÜ

Rumeli'deki Osmanlı toprakları üzerinde beylerbeylik görevi yapan Süleyman Paşa, Çorlu civarında bir sürek avı sırasında atından düşerek ölmüştür (1357). Süleyman Paşa'nın ölümü ile; 1359-1362 arasında Orhan Bey'in oğlu ve velîahtı Murad Bey Rumeli'de Osmanlı ordularına komutaya başlamıştır. Osmanlılar 1361'de Dimetoka ve Edirne'yi ellerine geçirmişlerdir. Mart 1362'de ise Orhan Bey vefat etmiş ve yerine oğlu Murad geçmiştir.