Bilim insanları görünmez bir canlı keşfetti! Karanlıkta avlanıyor, gölge bırakmıyor...

Okyanusun en derin ve ücra köşelerinde adeta bir hayalet gibi dolaşan karides benzeri canlı görüntülendi. Neredeyse hiç gölge bırakmayan ve gözlerdeki retinaya benzer bir yapısı olan bu canlı görünmezlik özelliği sayesinde yırtıcılardan korunabiliyor. Yumruk büyüklüğünde bulunan bu canlı ancak sudan çıkarıldığı zaman görüntülenebiliyor.

Aksam.com.tr

Muhammed Fatih Karabulut

Bilim insanları tarafından okyanusun en karanlık köşelerinde karides benzeri kabuklu bir canlı keşfedildi. Gölge bırakmayan gövdesi sayesinde neredeyse görünmez olan bu canlı yırtıcılardan rahatlıkla gizlenebiliyor. Bilim insanları bu canlıların sudan çıkarılana dek görmenin imkansıza yakın olduğunu belirtiyor.

OKYANUSUN DERİNLİKLERİNDE GÖRÜNTÜLENDİ

Aksam.com.tr'nin The Guardian'dan aktardığı habere göre; Cystisoma adı verilen karides benzeri varlık şimdiye kadar görüntülenen birçok deniz canlısından farklı bir yapıya sahip. Gölge bırakmayan yapısı sayesinde yırtıcı hayvanlardan korunabilen Cystisoma retinaya benzer bir yapıyla kaplı.

200 ile 900 metre arasındaki derin sularda yaşayan hayvanlar için en büyük zorluk yırtıcılar tarafından görülmeden yaşayabilmektir. Osborn bu durumu futbol sahasında saklambaç oynamaya benzetiyor. "Saklanacak hiçbir yeriniz yok."

Cystisoma'nın iri gözlerin nedeniyle saklanması birazcık zorlaşıyor çünkü retinalar yapıları gereği her zaman karanlık pigmentler içermek zorundadır. Bu pigmentler de yırtıcıların onları fark etmesine yol açabilir.

Buna karşılık Cystisoma, devasa gözlerini benzersiz bir şekilde gizleyebiliyor. Osborn, pigmentleri küçük bir alanda yoğunlaştırmak yerine, retinalarını, çoğu hayvanın göremeyeceği kadar küçük, kırmızımsı noktalardan oluşan ince bir tabakaya yaydıklarını söylüyor.

SUYUN ALTINDA GÖRMEK İMKANSIZ

Cysistoma vücudunun geri kalanını neredeyse tamamen görünmez olacak şekilde gizleyebiliyor. Bilim insanları onları yakalayıp boş bir kovaya boşalttıktan sonra diğer canlılardan ayırabildiler. Bilim insanı Osborn, "Bunları sudan çıkarana kadar gerçekten göremezsiniz" diyor.

Osborn, Cystisoma'nın iç organlarının çoğunun, dokularının çok düzenli ve yapılandırılmış şekilde düzenlenmesi sayesinde kristal berraklığında göründüğünü açıklıyor. Osborn, bunu beceremedikleri tek yer olarak bağırsaklarını işaret ediyor.

Bir elektron mikroskobu altında bakıldığında, Cystisoma'nın dış iskeletinin parçaları, Osborn'un tüylü bir halıya benzettiği küçük çıkıntılarla kaplı. Vücudun diğer parçaları ise bilim insanlarının bilinmeyen bir bakteri türünün kolonileri olabileceğini düşündükleri katmanla kaplı.

Peki, neredeyse görünmez olan Cystisoma bulunmak ve görünmek istediğinde ne olur? Bu kabukluların üremek için eşleşmesi gerekir. Çiftlerin birbirlerini nasıl bulduklarına dair bir ipucu, erkek Cystisoma'nın çevredeki sudaki kimyasalları algılayan büyük antenlerindedir. Osborn, çiftlerin birbirlerinin kokusunu alarak iletişime geçtiklerini ifade ediyor.