Omicron'u aşı ve önlemlerle yeneriz

Dünyayı etkisi altına alan Omicron nedeniyle vakalar hızla yükseliyorken, aşılama sayesinde hastaneye yatış ve ölümlerde değişiklik olmadı. Hatırlatma dozlarının önemine dikkat çeken uzmanlar, tedbirin önemini vurguluyor.

Kayseri Şehir Hastanesi'nden Uzm. Dr. Binnaz Çelik, 2020'de hem kapanmalardan hem de maskenin yaygın kullanımından gribal enfeksiyonlarda düşüş yaşandığını söyledi. Çelik, son dönemlerde ise çocuklardaki vakalarda artış yaşandığını belirterek, şunları söyledi: "Bir haftadır influenzadan kaynaklı acil başvurumuzda yüzde 100 artış yaşanıyor. Bu yıl artış var çünkü çocukların birçoğu okula yeni başladı. Şimdi ise influenza geçirmeye başladılar. Biz bunu çok ciddi bir vaka artışıyla salgın şeklinde görmeye başladık."

EN KRİTİK GRUP AŞISIZLAR

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, "Ek aşı dozlarının önemi iyice artmış durumda" dedi. Yavuz, "Dünyadaki tecrübelere bakıldığında, Omicron'un aşılı ve Kovid-19'u geçirmişlerde daha hafif seyrettiği görülüyor. En kritik grup aşısızlar, bağışıklığı baskılanmışlar ve yeterince antikor yanıtı oluşturamayan yaşlı ve ek dozları yapılmamış kişiler" diye konuştu.

GRİP BELİRTİSİ OLAN OKULA GİTMESİN

Ankara Şehir Hastanesi Acil Tıp Kliniği Eğitim Sorumlusu Prof. Dr. Hakan Oğuztürk, mevsimsel grip vakalarının yetişkin ve çocuklarda yaygınlaştığını, acil servislere başvuruların arttığını belirtti. Oğuztürk, "Eğer öğrencinin şikayeti varsa, kesinlikle okula gönderilmemesi gerekiyor" dedi. Oğuztürk, yüzde 5 vakada kovid ile influennzanın birlikte görüldüğü çalışmaların olduğunu da belirtti.

KOKU KAYBI VE İSHAL VARSA TEST YAPTIRIN

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, son günlerde okul çağı çocuklarında çok yaygın bir şekilde üst solunum yolları enfeksiyonu bulgularını görmeye başladıklarını belirtti. Belirtilerin birbirleriyle karıştırıldığını belirten Şener, "Koku ve tat almama ve ishal varsa mutlaka bir an önce Kovid-19 testi yapılması lazım" dedi.

VAKA ARTIŞ HIZI 10 GÜNDE 5 KAT ARTTI

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Nurettin Yiyit, İstanbul'un vaka artış hızının son 10 günde 5 kat hızla arttığını belirtti. Diğer iller için de aynı senaryonun yaşanacağını söyleyen Yiyit, sözlerine şöyle devam etti: "Geçen yıl Kovid dışında başka bir viral enfeksiyonla çok uğraşmıyorduk. Şu an influenza ve diğer virüs enfeksiyonları da hayatımızda. Hastalarımızın bir kısmı 'Nasıl olsa gribimdir' diye düşünüyor ama bu bizi yanlış bir yere götürür. Üst solunum yolu enfeksiyon bulgusu gösteren herkesin, Kovid hastasıymış gibi kendisini izole etmesi ve tedbirini almasında fayda var."