Okyanustaki çukurda Türk izi

Pasifik'teki Mariana Çukuru'nda bira şişesi bulundu. 11 bin metrelik çukura düşen tek kişinin Türk denizci Cemil Çakır olduğu ortaya çıktı. Şişenin Çakır'a ait olabileceği iddia ediliyor.

'BİZDEN ÖNCE GELMİŞ'

Batı Pasifik Okyanusu'nda 11 bin metre ile dünyanın en derin noktası olarak bilinen Mariana Çukuru'nda çalışan bilim insanları 'bira şişesi' bulduklarını duyurdu. Keşif hakkında Los Angeles Times'a konuşan Dr. Dawn Wright, "Şişenin etiketi hâlâ bozulmamış, Pasifik'in en karanlık derinliklerine kadar yol kat etmiş. Bu çöp, dünyamızın kirlenmemiş bir bölümüne bizden önce ulaşmayı başarmış. İnsanlık olarak, okyanuslar ve habitatların sağlığı için daha iyisini yapmamız gerektiğinin bir başka kanıtı!" dedi.

ÇUKURA DÜŞEN İLK KİŞİ

Sosyal medyada bira şişesinin, 2013'te Mariana Çukuru'na düşen tek kişi olan Türk vatandaşı Cemil Çakır'a (26) ait olabileceği iddia edildi. Tayvan'dan Meksika'ya yük taşıyan 'Özgür Aksoy' isimli yük gemisinde çalışan Çakır'dan 10 yıldır haber alınamıyor. Kamarot olarak çalışan ve işe 5 Ağustos 2013'te giren Çakır'ın 8 kardeşi dava açtı. Dosyada, talep edilen manevi tazminat miktarı 400 bin TL. Maddi tazminat ise, sembolik bir rakam olarak, kişi başı 1000'er TL olarak talep edildi.

Özgür Aksoy Gemisi, 21 Ekim 2013'te Büyük Okyanus'ta ilerlerken, mürettebattan 26 yaşındaki Cemil Çakır 11 bin metre ile dünyanın en derin yeri olan Mariana Çukuru'nun bulunduğu bölgede suya düşmüştü.

Türk şirketine ait gemi Tayvan'dan Meksika'ya yük götürmek üzere demir almıştı.

ŞİŞE NEDEN KIRILMADI?

Çukurdaki derinlik ve basınç göz önüne alındığında şişenin neden kırılmadığı ise merak konusu oldu. Kullanıcılardan biri, "Şişenin, açık olduğu için kırılmadığını" iddia etti ve şöyle devam etti: "İçeri dolan su, okyanus ile şişenin içi arasındaki basınç farkını dengeliyor..."

Wringht, iki koltuklu Challanger Deep denizaltısıyla Pasifik Okyanusu'nun dibine indi. Şişenin yanı sıra poşet ve şeker ambalajları da buldu.