"Öğrenciyken çalışanın ölüm aylığı aylığı kesilir mi?" Ölüm aylığı için genel şart, çocukların çalışmaması ve emekli olmamasıdır. Ancak yapılan değişiklikle öğrenciyken çalışanlar, hem çalışıp, hem ölüm aylığı alabiliyor. Peki ölüm aylığı hangi hallerde kesilir, hangi hallerde kesilmez? İşte detaylar...
Çocuklara ölüm aylığı bağlanmasında çalışmamak ve emekli olmamak ana şart. Kız çocuklarda evli olmamak aylık almaya yeterliyken erkek çocuklarda 18 yaşını, liseye devam ediyorsa 20 yaşını, yükseköğrenim görüyorsa 25 yaşını aşmama şartı var.
Erkek çocuk 18 yaşını geçtiğinde ölüm aylığının kesilmesi gerekiyor. Ancak liseye devam ediyorsa 20, üniversiteye devam ediyorsa 25 yaşını dolduruncaya kadar ölüm aylığı alabilir. Erkek çocuk 25 yaşını geçtiğinde, üniversite sürüyor olsa bile aylığı kesilir.
Ölüm aylığı alan erkek çocukları, bir dönemi geçen ceza alırsa, bu süre içerisinde öğrenci sayılmayacağından ölüm aylığını kaybedecektir. Diğer yandan eğer öğrencinin cezası bir dönemden daha az ise, cezalı olduğu sürede de ölüm aylığı alabilecektir.
Ölüm aylığı için genel şart, çocukların çalışmaması ve emekli olmamasıdır. Ancak yapılan değişiklikle öğrenciyken çalışanlar, hem çalışıp, hem ölüm aylığı alabiliyor. Yani öğrenciyken geçici işlerde veya part-time çalışan bir öğrencinin aylığı kesilmiyor.
Ölüm aylığı alan öğrenciler, kredi ve burs başvurusunda bulunabilir. Öğrencilerin KYK burs ve kredileriyle ölüm aylıklarını birlikte almalarının önünde bir engel yok. Bu nedenle ölüm aylığı alan öğrenciler rahatlıkla burs ve krediye başvurabilir.
Kazandığı üniversitede herhangi bir nedenle kaydını dondurmak zorunda kalan erkek öğrencilerin, bir dönem kayıt dondurmaları ve bir sonraki dönemde yeniden kayıt yaptırmaları halinde, bu dönem içerisinde de ölüm aylığını almaları mümkün. Ancak bir dönemden uzun kayıt dondurmalarda ölüm aylığı kesilecektir.
Üniversiteyi kazanıp kayıt telaşı yaşayan öğrencilerin yanında, bu yıl herhangi bir üniversiteye yerleşemeyen gençler de var. Bu durumda bulunan gençler bu yıl daha da fazla çalışarak gelecek sınavda başarılı olacaklardır. Ancak bu gençlerin iki yıl boyunca sağlık sigortası primi ödemeden sağlık hizmetlerinden yararlanma hakkı var. Örneğin liseden 14 Haziran 2021 tarihinde mezun olmuş ve üniversiteye devam edemeyen bir gence bu muafiyet 15 Haziran 2023 tarihine kadar tanınıyor. Söz konusu gencin kendisi adına prim borcu bulunsa bile bu tarihe kadar sağlık hizmetlerinden yararlanabilmesi mümkün. Dolayısıyla lise mezunu genç, iki yıl boyunca sağlık sigortası primi ödemeden sağlık hizmetlerinden yararlanabiliyor.