O tarihe dikkat! Altın fiyatları 8 ayın zirvesinde!

Altın fiyatlarındaki yükseliş devam edecek mi? Altın alım satımı için doğru zaman mı? Güncel altın fiyatları nedir? Rusya-Ukrayna krizi ve Fed'in faiz artırımı altını nasıl etkiler? Gram altın an itibarı ile 820 liradan işlem görürken çeyrek, tam ve yarım altın ne kadar? sorularına yanıt arayan vatandaşlar son dakika güncel altın fiyatlarını yakından takip ediyor. Rusya'nın bu hafta içerisinde Ukrayna'ya saldırı girişiminde bulunacağına dair haber akışları sonrası gram altın fiyatlarında sert hareketlerin yaşanabileceğini belirten uzmanlar, güvenli liman olarak tabir edilen altına talebin artacağını ifade etti. 2022 yılında altın için yatırım talebini artıracağını belirten uzmanlar, 12 aylık altın fiyatı tahminlerini ons başına 2.000 dolardan 2.150 dolara çıkardıklarını söyledi. İşte 15 Şubat Salı güncel altın fiyatları...

Gram altın son dakika itibarı ile yükselişini sürdürüyor. jeopolitik riskler ve Fed'in sıkılaşma politikası sonrası yatırımcıların güvenli liman varlıklara talebinin arttığı görülürken uzmanlar kısa vadede altında sert fiyat hareketlerinin olabileceğini ifade etti. Cuma günü, ABD ve Rusya'nın, Ukrayna'daki vatandaşlarına 'ülkeye dönün' çağrısı yapması ve ardından ABD Ulusal Emniyet Danışmanı Jake Sullivan, Çin Olimpiyatları bitmeden Rusya'nın Ukrayna'yı işgale başlayabileceğini söylemesi dünyada 'savaşa hazırlık' olarak yorumlanırken; piyasalarda hareketlilik yaşandı. Peki altın fiyatlarındaki yükseliş devam edecek mi? Altın alım satımı için doğru zaman mı? Güncel altın fiyatları nedir? Rusya-Ukrayna krizi ve Fed'in faiz artırımı altını nasıl etkiler? Gram altın an itibarı ile 820 liradan işlem görürken çeyrek, tam ve yarım altın ne kadar? İşte haberimizin detayları...

ALTIN FİYATLARI 15 ŞUBAT 2022 ANLIK

Gram altın fiyatları da hem ons altındaki yükselişten hem de doların uluslararası piyasalarda değer kazanmasından dolayı yükselişe geçti.

GRAM ALTIN NE KADAR?

Gram altın bugün 820,22 liradan alınıyor, 821,31 liradan satılıyor.

ÇEYREK ALTIN NE KADAR?

Altın yatırımcısının en çok tercih ettiği ürünlerden biri olan çeyrek altın bugün 1. 333 liradan geri alınırken aynı dakikalarda satış fiyatı ise 1.354 lirada bulunuyor.

YARIM ALTIN NE KADAR?

Yarım altın bugün 2.673 liradan alınıyor, 2.707 liradan satılıyor.

CUMHURİYET ALTINI KAÇ TL?

5 bin liranın üzerindeki konumuyla alıcısını zorlayan cumhuriyet altını ise 5 bin 331 liradan geri alınırken, 5 bin 393 liradan da satışa sunuluyor.

2022 İÇİN ALTIN TAHMİNİ NEDİR?

Goldman Sachs stratejistleri, yavaşlayan büyüme ve yükselen enflasyonun 2022 yılında altın için yatırım talebini artıracağını belirterek 12 aylık altın fiyatı tahminlerini ons başına 2.000 dolardan 2.150 dolara çıkardıklarını söyledi.

Genel yatırımcı beklentisinin aksine altının ABD'de faizlerin arttığı dönemde iyi bir performans gösterdiğini belirten Goldman stratejistleri, ABD büyümesindeki yavaşlama ve gelişen piyasaların dolar cinsinden alım güçlerindeki artış devam ettiği müddetçe altın fiyatlarının destek bulacağını vurguladı.

2021 yılında altının yüksek enflasyona karşı yeterince koruma sağlamadığını belirten stratejistler, bunun büyük oranda enflasyonun geçici olarak düşünülmesinden kaynaklandığını belirtti.

Altının jeopolitik risklere karşı da etkili bir koruma olduğuna değinen stratejistler, jeopolitik risklerin doğrudan ABD ekonomisine etkisi olmadığı sürece bu korumanın daha zayıf olabileceğini dile getirdi.

Altının risk iştahının düşük olduğu zamanlarda enflasyona karşı koruma sağladığını söyleyen stratejistler, Bitcoin'in ise risk iştahının yüksek olduğu zamanlarda enflasyona karşı koruma sağladığını ifade etti.

Goldman, "Büyümedeki yavaşlamadan kaynakalanan risklere karşı portföylerini korumaya almak isteyen yatırımcılar için altında uzun pozisyonlanmak şu anki makroekonomik ortamda en etkili yol" dedi.

ORTA VE UZUN VADEDE ALTIN FİYATLARI

Fed Başkanı Jerome Powell, geçen hafta "Faizleri artırma ya da artırmama kararını Mart toplantısında vereceğiz. Faizi, Mart toplantısında artırma niyetindeyiz. Bunu yapmak için koşullar uygun, riskleri gözlemliyoruz" demişti.

Doların en çok işlem gördüğü para birimlerine karşı değerini ölçen Bloomberg Dolar Spot Endeksi geçen hafta hızlı bir yükseliş kaydettikten sonra pazartesi günü yüzde 0,6 düşüş kaydederek kazançlarının önemli bir kısmını geri verdi.

Oanda Kıdemli Piyasa Analisti Edward Moya, şu an için altını baskılayacak en önemli faktörün reel faizler olduğunu fakat artan enflasyondaki yükselişin devam etmesini beklediklerini belirtti. "Altın için orta ve uzun vadede görünüm yükselişe işaret ediyor" diyen Moya, kısa vadede Fed'in şahin duruşunun değerli metalin fiyatlarını baskılayacağını vurguladı.

ALTIN NEYİ BEKLİYOR

24 TV'ye önemli açıklamalarda bulunan Altın ve Para Piyasaları Uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk, "Fed, daha kısa vadede faiz artırımlarına başlayacağının sinyalini vermesi ve Rusya-Ukrayna konusundaki jeopolitik gerginliklerin altının daha fazla gerilemesini önlediğini belirterek şunları ifade etti:

" Özelikle Fed'in mart ayında yapacağı faiz artırımının yüzde kaç olacağı önemli. Eğer enflasyonda önlenemeyecek bir yükseliş söz konusu olursa altın bundan pozitif etkilenebilir ve gram altın 850-875 seviyelerine kadar çıkabilir. Fakat 800 bandı çok önemli. Bu eşik aşılırsa yukarı yönlü bir seyir olabilir. Ancak Amerika'da enflayonu önleyici tedbirler daha şahince olursa gram altın 800 lira seviyelerinde kalabilir. Altın alıcılarının kısa vadeli değil orta ve uzun vadeli düşünmelerini daha doğru buluyorum."

FAİZ ARTIRIMI FİYATLAMASI BAŞLADI

Fed Başkan Yardımcısı Adayı Lael Brainard, ABD Senatosu'nda katıldığı oturumda, martta faiz artırımına açık olduğunun sinyalini verdi. Yıl boyunca birkaç faiz artışının öngörüldüğüne işaret eden Brainard, varlık alımları biter bitmez faiz artırımı yapabilecek durumda olacaklarını düşündüğünü söyledi. Fed yetkililerinin sözle yönlendirmeleri sonrası, tahvil piyasalarında Fed'in yüzde 97 ihtimalle martta en az 24 baz puan faiz artışına gideceği fiyatlanıyor.

"800 TL VE ALTLARI ALIM FIRSATI"

Gram altının fiyatlamasının önemine değinen Biz Finansal Danışmanlık Kurucu Ortağı Murat Özsoy, " Önümüzdeki 2-3 aylık sürece bakıldığında halen ısrarla 800TL altındaki seviyelerin önemli alım fırsatlar olarak değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyorum." İfadelerini kullandı.

ABD MERKEZ BANKASI 2022 FED TOPLANTI TARİHLERİ

2022 yılında 8 kez gerçekleştirilecek FED FOMC toplantılarının tarihleri aşağıdaki gibidir.

2022 Ocak FED toplantı tarihi 25 – 26 Ocak FOMC toplantısı (Federal Rezerv Açık Piyasa İşlemleri Komitesi)

2022 Mart FED toplantı tarihi 15 – 16 Mart FOMC toplantısı (Federal Rezerv Açık Piyasa İşlemleri Komitesi)

2022 Mayıs FED toplantı tarihi 3 – 4 Mayıs FOMC toplantısı (Federal Rezerv Açık Piyasa İşlemleri Komitesi)

2022 Haziran FED toplantı tarihi 14 – 15 Haziran FOMC toplantısı (Federal Rezerv Açık Piyasa İşlemleri Komitesi)

2022 Temmuz FED toplantı tarihi 26 – 27 Temmuz FOMC toplantısı (Federal Rezerv Açık Piyasa İşlemleri Komitesi)

2022 Eylül FED toplantı tarihi 20 – 21 Eylül FOMC toplantısı (Federal Rezerv Açık Piyasa İşlemleri Komitesi)

2022 Kasım FED toplantı tarihi 1 – 2 Kasım FOMC toplantısı (Federal Rezerv Açık Piyasa İşlemleri Komitesi)

2022 Aralık FED toplantı tarihi 13 – 14 Aralık FOMC toplantısı (Federal Rezerv Açık Piyasa İşlemleri Komitesi)