Nur Gül Arslan: İşin sonunda gülümsüyorsan bu başarıdır

Arslanlar Grubu'nun 3. kuşak temsilcisi ve TMMOB İçmimarlar Odası Bursa Şubesi Kurucu Başkanı içmimar Nur Gül Arslan, bugüne dek çok sayıda ses getiren projeye imza attı. En beğenilen işleri arasında Bursa'daki Kızılay Plaza ve Bursa Millet Kütüphanesi de var. Arslan ile eğitim ve meslek yaşamını, ayrıca iş hayatında başarıya ulaşmanın yollarını konuştuk.

Nur Gül Hanım, meslek yaşamınızda imza attığınız başarılı projelerle adınızı duyduk, ayrıca TMMOB İçmimarlar Odası Bursa Şubesi Kurucu Başkanı olduğunuzu biliyoruz. Sizi biraz daha yakından tanımak adına, geçmişe dönerek başlayalım sohbetimize. Nerede doğup büyüdünüz örneğin? Evli misiniz, çocuğunuz var mı?

1987 yılında, Bursa'da doğdum. Ailem aslen Bilecikli. Bekarım. 10 ve 8 yaşlarında iki çocuk annesiyim.

EĞİTİM HAYATINIZI DA BURSA'DA MI TAMAMLADINIZ?

İlkokul ve ortaokul eğitimimi Bursa'da tamamladım. Liseyi hem İstanbul hem de Bursa'da okudum. Üniversite eğitimimi ise Ankara'da İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi İçmimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü'nde tamamladım. Master'ımı Bursa Uludağ Üniversitesi'nde, Türk İslam Tarihi ve Sanatları üzerine yaptım. Halen Uludağ Üniversitesi'nde, Mimarlık Ana Bilim Dalı'nda doktora çalışmalarıma devam ediyorum.

Bir dönem de Bursa Teknik Üniversitesi'nde öğretim görevlisiydiniz sanırım...

Evet, geçmişte Bursa Teknik Üniversitesi'nde Doğa Bilimleri Mimarlık ve Mühendislik Fakültesi, İçmimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü'nde misafir öğretim görevlisiydim.

SADECE BURSA'DA 12 BİN CİVARINDA KONUT YAPTIK

İş hayatınızdaki unvanlarınızı da soralım...

Az önce sizin de söylediğiniz gibi; TMMOB İçmimarlar Odası Bursa Şubesi'nin kurucu başkanıyım. Ayrıca içmimar ve çevre tasarımcısıyım. Arslanlar Grubu Yönetim Kurulu'nda başkan vekiliyim. Bir de TÜGİAD Bursa Şubesi Genel Sekreteri'yim.

Meslek yaşamınıza hangi kurumda ve hangi pozisyonda başladınız?

İş hayatıma Arslanlar Grubu bünyesindeki şirketlerde başladım. İnşaat firmalarında proje geliştirme&planlama, tasarım yönetimi, inşaat öncesi süreç yönetimi ve inşaat yönetiminde yer aldım. 2008 yılında Arslanlar İnşaat A.Ş. ve Arslanlar Yapı Proje Ltd. Şti. firmalarını kurdum. Uygulama projeleri hazırladım ve yap-sat tarzı konut inşaatları yaptım. Grup inşaat şirketlerindeki yöneticilik görevlerimin yanı sıra kurduğum Nur Gül Arslan İçmimarlık Tasarım Ofisi'nde içmimari proje, uygulama ve danışmanlık hizmetleri de vermekteyiz.

HER ZAMAN EN YENİ PROJE EN SEVDİĞİN OLUYOR

Bugüne dek imza attığınız projeler neler?

Grubumuz bünyesindeki inşaat şirketleri ile başta Bursa olmak üzere çeşitli şehirlerde ve ülkelerde inşaatlar yaptık. Bu zamana kadar sadece Bursa'da 12 bin civarında konut yapmış olup, pek çok iş merkezi, AVM, otel gibi üst yapı projelerini de tamamlamış bulunmaktayız. Ayrıca Nur Gül Arslan İçmimarlık olarak da sektördeki uzun yıllara dayanan tecrübe ve birikimimizden faydalanmak isteyen kurumlara ve nihai kullanıcıya içmimari proje, uygulama ve danışmanlık desteği vermekteyiz.

Şimdiye dek hayata geçirdiğiniz veya tasarladığınız projeler arasında en sevdiğiniz hangisiydi?

Öncelikle en yeni proje, en heyecan duyduğun ve en sevdiğin oluyor her zaman. İnşaat olarak, Bursa'da yer alan Kızılay Plaza, Endülüs Park AVM ve rezidansları sayabilirim. İç mekan tasarımı anlamında ise Bursa'dan yine Finezza Üretim Tesisi'ni, Bursa Millet Bahçesi'nde yer alan Millet Kütüphanesi'ni ve BURFAŞ'ın Uludağ'da yer alan sosyal tesisini sayabilirim.

EN BEĞENDİĞİNİZ MİMAR VE TASARIMCILAR KİMLER?

Açıkçası pek çok isim sayabilirim. Kelly Hoppen, Kelly Wearstler, Zaha Hadid, Peter Marino, Chris Precht, Ray Booth, Laura Hammett, Athena Calderone, Steve Cordony, Alyssa Kapito, Paul Conrad ve Jamie Beriestain beğendiğim isimlerden bazıları.

HAYALLERİNİ GERÇEĞE DÖNÜŞTÜRMEK BAŞARIDIR

İş dünyasının başarılı ve örnek alınan kadınlarından birisiniz. Peki sizce başarı nedir?

Hayallerini gerçeğe dönüştürmek başarıdır. Sevdiğin işi yapıp, sorumluluk alıp, azmedip çok çalıştığında tatmin olup, istediğini yansıtmış olup, işin sonunda sonuca bakıp gülümsemek, mutluluktur ve bu başarıdır.

Mimarlık veya içmimarlık mesleğine yeni başlayanlara başarılı olmaları için neler tavsiye edersiniz?

Bol bol okumaları, araştırmaları gerek. Kendilerini her konuda geliştirsinler, genel kültüre önem versinler. Mümkünse çok gezip gözlem yapsınlar. Çizim-sunum programlarını kullansınlar, eğitimlere, seminerlere katılsınlar, sergileri gezsinler, workshop'lara katılsınlar. Bu mesleğin ilham verici isimlerini takip etmeleri de bana göre yapılması gerekenlerden.

Kesinlikle, sahada tecrübe çok önemli. Azimli ve cesur olmaları, gerektiğinde risk alabilmeleri, kötü deneyimlerden ders edinmeleri, sabırlı, istikrarlı olmaları, hayallerinden vazgeçmemeleri lazım. Tasarlamak, detay çözümlemek, ilişkileri doğru yönetmek, atölye gezmek, keşif hazırlamak gibi alanlarda da kendilerini geliştirmeliler. Ayrıca yurtdışı tecrübesinin de gerekli olduğunu düşünüyorum